Ne aflăm în perioada postului Sfinților Petru și Pavel, obicei bisericesc pe care mulți credincioși îl țin cu nădejde în suflet. Postul nu este doar o curățare sau detoxifiere a organismul ci și una a interiorului nostru. Pe lângă rugăciunile zilnice care ne este indicat să le rostim, în perioada aceasta, mesele trebuie să fie lejere. Deși pare un talent doar al gospodinelor cu experiență să facă o mâncare bună cu puține ingrediente, nu este așa. Poți prepara o masă lejeră, rapidă, care îi va cuceri pe toți cei dragi din casă. Mai mult,cei mici se pot bucura din plin de acest preparat delicios.
Ai nevoie de :
- 2 cartofi mari ( preferabil roșii)
- 2 morcovi;
- 150 gr mazăre;
- 100 gr păstăi de fasole;
- 1 ardei roșu;
- 6-7 roșii bine coapte;
- 2 dovlecei mici;
- 2 cepe;
- 1 legătură de pătrunjel;
- sare și piper după gust.
Pentru început, taie ceapa și roșiile cubulețe, peste care adaugă o linguriță de ulei de măsline, alături de jumătate de pahar de apă. Atunci când ceapa devine transparentă, poți adăuga rând pe rând și restul legumelor tăiate bucăți mai mici sau mai mari, în funcție de preferințe.
Pentru început, taie ceapa și roșiile cubulețe, peste care adaugă o linguriță de ulei de măsline, alături de jumătate de pahar de apă. Atunci când ceapa devine transparentă, poți adăuga rând pe rând și restul legumelor tăiate bucăți mai mici sau mai mari, în funcție de preferințe.
Adaugă, sarea în acest moment, pentru că aceasta nu va întări legumele. Lasă totul la foc mic și ai grijă să amesteci din când în când. Veritabilul ghiveci mănăstiresc pe care îl vei obține are la bază un secret pentru a ieși delicios. Roșiile coapte, gătite la foc mic în acest amestec, vor scădea până vor forma un sos care va lega incredibil de bine preparatul. Se fierbe torul circa 40-50 de minute, iar pe final se adaugă pătrunjelul tocat.
Ghiveciul de legume poate fi consumat atât cald cât și rece, mai ales în zilele toride de vară. De altfel, în afara postului, acesta constitui o garnitură delicioasă alături de friptură.