Reclamă

Resturile unei presupuse rachete lansate de China au căzut peste un sat din sud-vestul țării, lăsând în urmă un fum galben „foarte toxic”, în timp ce localnicii au fost văzuți fugind de frica unei posibile explozii, conform mai multor videoclipuri postate pe rețelele sociale chineze și filmărilor primite de CNN de la un martor local.

Scenele dramatice au apărut online la puțin timp după decolarea rachetei Long March 2C sâmbătă, de la Centrul de Lansare a Sateliților din Xichang, în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei. Racheta a trimis pe orbită Monitorul de Obiecte Variabile Spațiale, un satelit dezvoltat de China și Franța pentru studierea exploziilor stelare îndepărtate, cunoscute sub denumirea de explozii de raze gama.

Lansarea a fost descrisă drept un „succes total” de către Corporația de Știință și Tehnologie Aerospațială a Chinei (CASC), o companie de stat care a dezvoltat racheta Long March 2C.

Într-un videoclip postat pe Kuaishou, un site chinezesc de publicare a videoclipurilor scurte, un obiect lung și cilindric cade din cer deasupra unui sat și se izbește de pământ la marginea unui deal, lăsând în urmă un fum galben. Videoclipul a fost filmat în satul Xianqiao, din provincia Guizhou, vecină cu provincia Sichuan, de unde a fost lansată racheta.

Un alt videoclip arată sătenii, inclusiv copii, fugind speriați în timp ce resturile rachetei cad spre pământ. Unii dintre ei își acoperă urechile, așteptându-se probabil la o explozie mai puternică.

Martorii au relatat pe rețelele sociale că au auzit o explozie după ce obiectul s-a prăbușit la pământ. „Era un miros înțepător [în aer] și [s-a auzit] sunetul unei explozii”, au declarat aceștia.

Într-o notificare guvernamentală, care a fost ștearsă ulterior de autorități, dar repostată de un localnic, oficialii au anunțat că orașul Xinba, din apropierea satului Xianqiao, va desfășura o „misiune de recuperare a resturilor rachetei”.

Locuitorii au fost sfătuiți să iasă din locuințe și clădiri cu o oră înainte de lansarea rachetei și să se împrăștie în zone deschise de unde se poate observa cerul. De asemenea, au fost avertizați să stea cât mai departe de resturile rachetei pentru a nu se expune la „gaze toxice și explozii”, conform notificării. Locuitorilor li s-a interzis să facă poze cu resturile rachetei sau să posteze și distribuie „videoclipuri relevante online”.

Resturile se pare că provin de la unul dintre propulsoarele rachetei Long March 2C, care folosește un combustibil lichid ce conține tetroxid de azot și dimetilhidrazină nesimetrică (UDMH), potrivit lui Markus Schiller, un expert în rachete și cercetător al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm. „Această combinație creează mereu urme de fum portocaliu. Este extrem de toxic și cancerigen”, a spus Schiller. „Orice ființă vie care îl inhalează va avea mari dificultăți în viitorul apropiat.”

Astfel de incidente au loc frecvent în China, deoarece rachetele lansate din zonele interioare ale țării zboară pe deasupra unor regiuni locuite.

China folosește majoritatea lansărilor de rachete spațiale din trei locații: Xichang, Jiuquan și Taiyuan. În 2016, un al patrulea loc de lansare a fost inaugurat în insula Hainan, cea mai sudică provincie a Chinei.

NASA și Agenția Spațială Europeană lansează de obicei rachetele din locații de coastă, îndreptate către ocean. Agențiile spațiale occidentale au renunțat în mare parte la combustibilii foarte toxici pentru programele spațiale civile, dar China și Rusia încă le folosesc.

Resturi ale rachetelor s-au mai prăbușit în trecut asupra satelor din China. În decembrie 2023, astfel de obiecte au lovit două case. În 2002, un băiat din nordul Chinei a fost rănit după ce fragmentele rachetei au căzut în satul său din provincia Shaanxi.

În 2021, NASA a criticat China după ce resturi provenind de la racheta Long March 5B s-au prăbușit în Oceanul Indian la vest de Insulele Maldive, după reintrarea în atmosferă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro