Autoritățile israeliene au impus o serie de restricții riguroase de Paște la Mormântul Sfânt, acolo unde Lumina Sfântă s-a aprins și în acest an. Mii de credincioși din Palestina, dar și pelerini din toate colțurile lumii au ajuns în Orașul Vechi din Ierusalim pentru a lua parte la ceremonia Pogorârii Sfintei Lumini. Din marea de oameni, doar câțiva au avut posibilitatea de a lua parte la momentul împărțirii Luminii Sfinte. Asta pentru că în 2023, accesul la Mormântul Sfânt a fost unul restrâns.
Decizia de a lăsa un număr mic de pelerini să ia parte la ceremonia ortodoxă a fost intens criticată de liderii bisericii. Această hotărâre a aparținut însă autorităților israeliene.
Lumina Sfântă împărțită unui cadru mai restrâns de credincioși
Așa numita ceremonie milenară, moment care marchează Invierea Mântuitorului Iisus Hristos, aduce an de an mii de pelerini la Mormântul Sfânt, acolo unde, potrivit Sfintei Scripturi, El a fost așezat după răstignirea de pe cruce.
Poliția israeliană a decis la puțin timp înainte de momentul pogorârii Luminii că un număr limitat de oameni pot lua parte de ceremonie. Motivele invocate în acest sens au fost legate de securitate.
Dacă în anii precedenți, peste 10.000 de pelerini aveau acces la Mormântul Sfânt de Înviere, umplând biserica, în acest an, cifra s-a restrâns considerabil. Doar 1800 de credincioși au primit acordul pentru a asista la moment. Alți 1200 de creștini ortodocși au avut voie să stea doar în afara bisericii Mormântului Sfânt.
În zonă, controalele au fost extrem de riguroase mai multe puncte de verificare au fost plasate în jurul Orașului Vechi. Reprezentanții bisericii ortodoxe au criticat decizia, menționând că aceasta este o altă încercare de a limita credința în vremuri tulburi precum cele pe care le trăim.