Restaurante fast-food americane, precum KFC sau Lee’s Famous Recipe Chicken and Chili House, au fost atacate recent în Bagdad de miliții pro-iraniene, ca reacție la intervenția militară a armatei israeliene asupra palestinienilor din Gaza. Aceste branduri populare în capitala Irakului au devenit noile ținte ale „furiei împotriva Statelor Unite”, alimentată de politica pro-Israel a Washingtonului în conflictul din Gaza, conform publicației The Independent.

În ultimele zile, douăsprezece persoane, coborând cu bâte din două SUV-uri și o camionetă, au devastat un restaurant KFC din Bagdad, distrugând mobilierul și spărgând geamurile. Un incident similar a avut loc la un alt restaurant fast-food popular din Bagdad, „Lee’s Famous Recipe Chicken and Chili House”. Pe 26 mai, doi bărbați pe motocicletă au aruncat un dispozitiv exploziv improvizat asupra unui restaurant KFC situat pe strada Palestinei din Bagdad.

Deși nimeni nu a fost grav rănit în aceste atacuri, cel mai probabil orchestrate de miliții anti-americane susținute de Iran, situația a declanșat o reacție promptă a autorităților irakiene. Poliția, echipată cu arme de asalt și vehicule blindate dotate cu mitraliere, supraveghează în prezent restaurantele fast-food americane. Autoritățile au anunțat arestarea a douăsprezece persoane implicate în atacuri.

The Independent subliniază că Irakul a păstrat un echilibru delicat în relațiile sale cu Washingtonul și Teheranul, dar acest echilibru a fost zdruncinat după războiul declanșat acum opt luni de armata israeliană în Gaza, ca răspuns la atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie, care au provocat moartea a 1.200 de persoane și luarea a 250 de ostatici. Armata israeliană a reacționat cu bombardamente și o operațiune terestră împotriva pozițiilor Hamas din Fâșia Gaza, rezultând până acum în 36.479 de morți și 82.777 de răniți în rândul palestinienilor, conform autorităților Hamas.

Referitor la ostaticii luați de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie, mulți au fost eliberați în noiembrie, în cadrul unui schimb de prizonieri cu palestinieni închiși în Israel, iar ceilalți au fost recuperați de trupele israeliene. Cu toate acestea, 120 de ostatici rămân în captivitate, dintre care 43 au fost declarați morți în absență de autoritățile israeliene.

Abu Ali al-Askari, purtător de cuvânt al grupării paramilitare Kataib Hezbollah, i-a îndemnat recent pe susținătorii mișcării să „înlăture spionii afiliați Israelului care funcționează sub diverse acoperiri civile”, referindu-se direct la companiile și francizele americane din Irak. De asemenea, militanții pro-Palestina cer boicotarea „tuturor produselor care sprijină Israelul” și solicită expulzarea ambasadorului american din Irak.