Iată de unde va primi Republica Moldova acest ajutor!

Președintele Republicii și omologul său moldovean au discutat la finalul conferinței ministeriale a Platformei de susținere a Republicii Moldova. Un nou ajutor financiar va fi deblocat pentru această țară, care este vecină cu Ucraina și candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Maia Sandu, care a luat cuvântul la ceremonia de deschidere, a reamintit obiectivele țării sale:

 „Menținerea păcii, consolidarea rezilienței noastre energetice, îmbunătățirea și creșterea securității la frontieră”, în timp ce Moldova se confruntă cu multiple consecințe legate de războiul din Ucraina.

Sursa: Social media

Conferința internațională de susținere a Republicii Moldova, care s-a deschis luni, are ca scop acordarea de ajutoare de urgență pentru ca populația să treacă peste iarnă și sprijinirea liderilor săi în vederea obținerii statutului de membru al Uniunii Europene.

Președintele francez a anunțat un nou pachet internațional de 100 de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să facă față consecințelor războiului din Ucraina. Acest ajutor se adaugă la cele 125 de milioane de euro din partea platformei internaționale de sprijin pentru Moldova și la cele 11 milioane de euro acordate ONG-urilor și întreprinderilor mici și mijlocii.

Preocupări legate de inflație și energie

Președintele moldovean a spus că războiul din Ucraina are consecințe importante pentru aprovizionarea cu energie, pentru PIB-ul țării, dar și pentru inflație.

„Mulți moldoveni nu-și vor putea plăti facturile în această iarnă fără ajutorul statului”, a declarat Maia Sandu, mulțumind țărilor europene care o ajută.

„Ajutorul dumneavoastră va fi esențial în următoarele luni”, a adăugat ea, în condițiile în care platforma internațională de sprijin pentru Moldova a fost lansată la inițiativa Germaniei, Franței și României.

În ceea ce privește războiul care se desfășoară direct la granița sa, șeful statului a subliniat importanța pentru Moldova „de a ne consolida capacitatea de a face față provocărilor și dificultăților cauzate de acest război”.

Consolidarea sprijinului european pentru Moldova

„Singura modalitate de a ieși mai puternici din următoarele luni este să avem sprijinul partenerilor noștri”, a adăugat ea, amintind că „Moldova alege democrația și pacea”.

Distribuie

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.