Republica Moldova intenționează să mărească importurile de energie electrică din România începând cu 1 ianuarie 2025, în special dacă Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană MGRES va opri livrările. Potrivit agenției MOLDPRES, achizițiile vor fi realizate prin intermediul companiei Energocom.
Între 1 ianuarie și 31 martie 2025, Energocom va achiziționa de la Nuclearelectrica din România un volum de 100 MW bandă, marcând o creștere substanțială față de decembrie 2024, când au fost procurate 30 MW. Prețul energiei a fost stabilit la circa 80 euro/MWh.
În plus, Ministerul Energiei a anunțat că 100 MW suplimentari vor fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi, deținută de OMV Petrom. Pentru a asigura necesarul în vârfurile de consum, până la 200 MW ar putea fi achiziționați de pe bursa de energie OPCOM din România, unde prețurile sunt volatile și depind de condițiile climatice și cererea de piață.
Conform Ministerului Energiei, capacitatea de import garantată de ENTSO-E pentru Republica Moldova este de 315 MW. Un mecanism de creștere a acestei capacități a fost stabilit cu sprijinul Uniunii Europene și al operatorilor de transport din România, Ucraina, Polonia, Slovacia și Ungaria. Republica Moldova poate folosi acum capacitatea nerezervată la alte hotare și poate conecta linii electrice de 110 kV cu România pentru a transporta suplimentar peste 100 MW.
Chiar și cu aceste achiziții externe, autoritățile de la Chișinău planifică să acopere necesarul energetic prin surse interne și regenerabile. Anterior, oficialii au explicat că importurile din România au crescut în decembrie, datorită funcționării limitate a MGRES, care folosea doar două blocuri energetice.
Din 16 decembrie, Republica Moldova a instituit stare de urgență pe întreg teritoriul pentru 60 de zile, din cauza riscurilor de insuficiență a resurselor energetice. Premierul Dorin Recean a menționat că, deși situația din sectorul energetic este complicată, guvernul are scenarii pregătite pentru a asigura furnizarea de gaze naturale și energie electrică. În plus, cetățenii sunt încurajați să economisească energie, mai ales în timpul orelor de vârf.