Într-un efort de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale, Energocom, compania energetică de stat din Republica Moldova, va testa pentru prima dată achiziționarea de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA.

Această mișcare vine în contextul accelerării eforturilor de diversificare după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Directorul Energocom, Victor Binzar, a anunțat că în cursul zilei de luni și marți vor fi achiziționate câte 14.000 MWh de gaze naturale lichefiate din portul Alexandroupolis, ajungând la un total de aproximativ 28.000 MWh, ceea ce echivalează cu 2,6 milioane metri cubi de gaze. Achiziționarea va fi realizată în cooperare cu firma elenă de stat DEPA Commercial, implicând utilizarea terminalului plutitor Alexandroupolis.

Testarea acestei rute de aprovizionare nu este prima interacțiune a Moldovei cu piața de gaze din Grecia, având în vedere că în 2023 au fost cumpărate deja cantități reduse de gaze din această sursă. În prezent, Moldova nu este dependentă de gazele din Rusia pentru aprovizionarea sa principală, deși regiunea separatistă Transnistria încă se bazează pe gazele rusești. Nivelul anual necesar de gaze pentru Republica Moldova este estimat la puțin peste trei milioane metri cubi.

Inițiativa reprezintă un pas crucial în eforturile Republicii Moldova de a reduce dependența de gazele rusești, în urma tensiunilor geopolitice din regiune. Pe fondul acestor eforturi, Moldova explorează noi piețe și modalități de aprovizionare pentru a asigura securitatea energetică a țării.