Ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova, Mihai Popșoi, a adresat marți un apel ferm Rusiei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), cerând retragerea trupelor și munițiilor rusești din regiunea transnistreană. Declarația vine în contextul în care prezența militară ilegală a Rusiei în Transnistria continuă să fie o sursă majoră de îngrijorare pentru Republica Moldova.

„Rămânem fermi în solicitarea noastră ca Rusia să-și retragă trupele și munițiile din Republica Moldova. Este incredibil de cinic să auzim autoritățile ruse exprimând îngrijorare cu privire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, în timp ce Kremlinul a fost cel care a încălcat consecvent și cinic acest statut în ultimii 32 de ani”, a declarat Mihai Popșoi, conform NewsMaker și Agerpres.

În plus, ministrul a reiterat poziția Republicii Moldova de susținere a unei soluționări pașnice a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional. De asemenea, la APCE, Guvernul moldovean a denunțat încălcările drepturilor omului în stânga Nistrului de către Rusia și a solicitat mecanisme de a trage la răspundere Moscova, chiar și după ce aceasta a fost exclusă din Consiliul Europei urmând invadarea Ucrainei.

„Este de mare îngrijorare faptul că orice opinie sau poziție exprimată de activiștii locali se soldează cu condamnări la închisoare pentru extremism. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis hotărâri prin care Rusia este găsită responsabilă pentru încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană”, a subliniat Popșoi.