Autoritățile din Republica Moldova se pregătesc pentru posibilitatea ca regiunea separatistă prorusă Transnistria să nu mai primească gaz de la compania rusească Gazprom. Această situație ar putea apărea după expirarea contractului pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina la 1 ianuarie 2025, contract care este puțin probabil să fie reînnoit, conform surselor de presă News.ro.
Ministerul Energiei de la Chișinău a realizat un plan pentru asigurarea aprovizionării cu energie și gaze pe durata sezonului rece, inclusiv măsuri pentru cazul în care Gazprom nu va mai livra gaze către Transnistria, după cum a declarat ministrul moldovean al energiei, Victor Parlicov. Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu Dorota Suliga-Dlouchy, reprezentanta specială a Uniunii Europene în procesul de negocieri privind situația transnistreană, potrivit relatarilor NewsMaker.
„Ministrul energiei a declarat că Federația Rusă dispune de toate posibilitățile tehnice pentru a asigura livrarea gazului către regiunea transnistreană prin rute alternative, iar în cazul în care livrările vor fi sistate, există posibilități tehnice de a furniza energie electrică și gaze consumatorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Energiei din Chișinău.
Planul de iarnă realizat de Ministerul Energiei conține 44 de măsuri, focusează pe două scenarii majore, unul dintre acestea fiind refuzul Gazprom de a livra gaze către Transnistria după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina.
Ucraina a anunțat în repetate rânduri că nu intenționează să extindă contractul cu Rusia pentru tranzitul gazului rus către Europa prin teritoriul său. Totuși, autoritățile ucrainene au precizat că tranzitul gazului rusesc către Uniunea Europeană poate continua, dacă un consorțiu sau una dintre țările membre ale UE va „acționa ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze” din Federația Rusă.
În octombrie 2021, Gazprom și Moldovagaz au încheiat un contract pe cinci ani pentru furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaz anual, destinat atât malului drept cât și celui stâng al Nistrului. Însă, la sfârșitul anului 2022, Gazprom a redus la jumătate volumul gazelor furnizate Republicii Moldova.
În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz rusesc tranzitează zilnic Ucraina, tot acest gaz fiind direcționat către Transnistria, în timp ce necesarul de gaze pentru consumul pe malul drept al Nistrului este achiziționat de pe piața europeană.