Republica Moldova a luat notă de decizia președintelui Federației Ruse prin prisma Ministerului Afacerilor Externe. Conform anunțului de ieri, Putin a decis abrogarea decretului prin prisma căruia erau respectate suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea Republicii Moldova în problemele transistriene. Totuși, oficialii de la Chișinăru cer în continuare Rusiei să își retragă trupele militare de pe raza țării.
Republica Moldova acceptă „cu pace” anularea decretului
Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova (MAEIE) a confirmat că a luat nota legat de hotărârea abrogării decretului. Acesta viza politica externă a Federației Ruse și a fost semnat în 2012. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova fac în continuare apel la pace inclusiv în gestionarea problemelor legate de Transnistria.
„Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului.„, anunță oficialii de la Chișinău.
Totodată, cei de la conducerea Republicii Moldova cer în continuare retragerea trupelor militare rusești de pe teritoriul țării lor.
„De asemenea, vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, se arată în comunicatul MAEIE.
Decretul respectiv a fost semnat de Vladimir Putin în 7 mai 2012, la scurt timp după ce a intrat în al doilea mandat. Acest document avea la bază trasarea perspectivelor legate de relațiile internaționale și politica externă.
Cum arăta formularea decretului
Decretul care reglementa poziția Republicii Moldova în problemele transnistrene viza:
„Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, împreună cu alte organisme executive federale:
d) în relațiile cu statele membre ale Comunității Statelor Independente: să continue participarea activă la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”.