Reclamă
Reclamă

Ziua de luni, 24 iunie, va fi zi de doliu național în Republica Moldova, „în semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu scriitorului Spiridon Vangheli”, care a decedat vineri la vârsta de 92 de ani, a anunțat în această seară președintele Maia Sandu. Ea a transmis condoleanțe familiei celui cunoscut ca „tatăl lui Guguță”, personajul din cărțile pentru copii care l-a consacrat pe Spiridon Vangheli, relatează publicația Ziarul Național din Chișinău, preluat de Agerpres.

„Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit ‘Coliba Albastră’ a copilăriei și a plecat la cele veșnice. Am rămas fără ‘Tatăl lui Guguță’, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestrul care ne-a adus în literatura universală. Spiridon Vangheli a dus faima R. Moldova pe toate meridianele. Guguță a fost mai mult decât un personaj literar. Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea – sinceră, frumoasă și omenoasă. Încercăm să regăsim în întreaga noastră viață bunătatea și blândețea lumii lui Guguță. În semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile, va fi decretată zi de doliu național. Sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis Maia Sandu într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Un mesaj de condoleanțe a transmis și președintele parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu. „O lume văzută de ochi de copil este cea mai frumoasă din toate lumile posibile”, se arată în mesajul semnat de șeful legislativului.

Reclamă

Premierul Dorin Recean a ținut să puncteze că Spiridon Vangheli ne-a învățat, prin intermediul cărților sale, ce înseamnă prietenia, curajul și inocența copilăriei. „Vei fi mereu în amintirea noastră, Guguță, cu căciulița ta fermecată, așa ne vom aminti de Spiridon Vangheli și de lumea magică pe care a creat-o. Condoleanțe rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au iubit. Să-i perpetuăm amintirea prin generațiile de copii care vin”, subliniază șeful guvernului în mesajul său.

Spiridon Vangheli a decedat vineri, 21 iunie, la o săptămână după ce împlinise vârsta de 92 de ani. Fiica scriitorului, Rodica Contu Vangheli, a declarat pentru Ziarul Național că tatăl său s-a simțit extrem de rău în ultimele două săptămâni și „a plecat încet, împăcat”, acasă.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, România. A activat în calitate de profesor de școală, apoi de redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”. În activitatea sa de peste jumătate de secol, scriitorul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Columb în Australia”, „Guguță – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Guguță și prietenii săi”, „Copii în cătușele Siberiei”, „Crăița” etc.

A tradus din poezia și proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui extrem de îndrăgit Abecedar. Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi străine și a apărut în 68 de țări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naționale și internaționale, iar pe strada Kiev din Chișinău, unde este Cetățean de Onoare, a fost inaugurat un scuar care poartă numele Guguță și unde se află un monument din bronz, cu o înălțime de 1,5 metri, al cunoscutului personaj creat de Spiridon Vangheli.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro