Reclamă

Republica Moldova a informat mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, despre îngrijorările referitoare la posibilele acțiuni ale Rusiei de a perturba votul diasporei la secțiile de vot din străinătate. Potrivit unei surse din cadrul guvernului de la Chișinău, secțiile din Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, SUA și Regatul Unit pot fi vizate de astfel de acțiuni, printre metode numărându-se și alertele false cu bombă.

„Scopul este de a întrerupe procesul de vot în timpul evacuării și verificării de către poliție. Vă rugăm să aplicați proceduri și protocoale care să nu întrerupă procesul de vot”, precizează un mesaj din Republica Moldova trimis unui oficial european, conform unei capturi de ecran relevate de Reuters.

Actuala președintă prooccidentală, Maia Sandu, se confruntă în al doilea tur de scrutin cu fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialist, tradițional prorus. În acest context, temerile privind posibile interferențe sunt mai acute.

Moscova a dezmințit implicarea în afacerile interne ale Moldovei, iar ambasada sa din Washington nu a oferit comentarii imediat după o solicitare trimisă de Reuters. Cu toate acestea, autoritățile din Chișinău l-au acuzat pe oligarhul fugar prorus Ilan Șor de implicare în alegeri, acuzații pe care acesta le neagă.

Alegătorii moldoveni din Occident sunt percepuți ca având o orientare proeuropeană, susținând eforturile Moldovei de a adera la Uniunea Europeană până în 2030. Votul diasporei s-a dovedit esențial în consolidarea poziției lui Sandu în referendumul din 20 octombrie privind aspirațiile de aderare la UE, desfășurat simultan cu primul tur al alegerilor.

„Sursa a afirmat că Moscova facilita transportul cetățenilor moldoveni cu avionul și autobuzul către Azerbaidjan, Belarus, Turcia și Moldova pentru a vota, ca parte a unui efort de a sprijini candidatura lui Stoianoglo”, conform informațiilor Reuters.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro