Noul Guvern al Republicii Moldova și-a depus jurământul, după demisia fostului prim-ministru, Natalia Gavriliță. Avându-l în frunte pe Dorin Recean, noul executiv prea conducerea țării într-un moment dificil, atât din punct de vedere economic, cât și social. Maia Sandu, președintele țării, a adresat un mesaj important noilor miniștri.
Guvernul condus de Dorin Recean și-a depus joi, 16 februarie, jurămintele. Membrii noului cabinetului de miniştri au luat parte la o ceremonie de investiție, în cadrul căreia președintele Maia Sandu a rostit un scurt discurs.
Președintele Republici Moldova a subliniat că misiunea noului Guvern este să păstreze securitatea țării, dar și să continue drumul spre Uniunea Europeană.
Aşteptările oamenilor sunt foarte mari. Republica Moldova trebuie nu doar să reziste, ci şi să se dezvolte. Sarcina noului guvern este să ofere siguranţă şi să pună ţara pe un făgaş de dezvoltare în pofida crizelor. Aderarea la UE rămâne proiectul de ţară, ce va permite creşterea economică şi ridicarea nivelului de trai al oamenilor., a declarat Maia Sandu.
Amintim că ultimele zile au fost tensionate în țara vecinilor noștri de peste Prut. După demisia fostului premier, Maia Sandu a anunțat că Rusia încearcă să orchestreze o lovitură de stat.
Kremlinul, pe cealaltă parte a condamnat dur aceste acuzații. Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov, a aruncat vina pe Ucraina, care ar vrea să atragă și Republica Moldova în conflictul cu Rusia. Asta chiar dacă Zelenski a oferit avertismente că Putin ar ținti să atace Chișinăul.
Ce miniștrii noi are Republica Moldova
Atunci când și-a alcătuit noul Guvern, premierul desemnat, Dorin Recean, a făcut ceva neașteptat. El a preferat să păstreze mare parte dintre miniștrii predecesorului săi, Natalia Gavriliță. Așa că Republica Moldova va avea doar 4 miniștri noi de acum înainte.
Este vorba de Lilia Dabija, care a preluat portofoliul Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, iar Victor Parlicov va conduce Ministerul Energiei. Ministerul Finanţelor va fi condus de către Veronica Sireţeanu, iar cel al titulară la Justiţie a fost numită Veronica Mihailov-Moraru.
De asemenea, și structura Guvernului va suferi mici schimbări. În competențele Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu va mai intra și dosarul energetic, pentru care va exista un minister aparte, al Energiei.