Valva mitrală, atunci când este afectată, poate genera complicații serioase precum insuficiența sau stenoza mitrală, influențând pe termen lung circulația sângelui și funcția inimii. În fața acestor provocări, chirurgii cardiovasculari trebuie să decidă între repararea sau înlocuirea valvei. Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, oferă clarificări.
„Ori de câte ori este posibil, este de preferat repararea chirurgicală a valvei mitrale în locul protezării ei”, subliniază specialistul. Motivul principal este că protezele valvulare necesită fie administrarea continuă de anticoagulante, cum este cazul protezelor mecanice, fie au o durată de viață limitată, ca în cazul protezelor biologice. Prin urmare, pentru pacienții tineri, se recomandă plastia mitrală ca intervenție preferabilă.
Afecțiuni precum regurgitarea mitrală, stenoză de valvă mitrală sau prolaps de valvă mitrală sunt indicații pentru adoptarea unei plasti mitrale. De regulă, aceste intervenții sunt realizate prin metode moderne, minim invazive, cum ar fi minitoracotomia și chirurgia endoscopică. Pentru pacienții considerați inoperabili, există opțiunea folosirii unor mici dispozitive metalice, numite clipuri, pentru a restaura funcția valvulară.
Aceste alegeri de tratament sunt esențiale pentru a asigura o bună funcționare a inimii pacienților afectați, având potențialul de a prelungi și a îmbunătăți calitatea vieții acestora. Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro