Reclamă

Liderul Partidului Nostru din Republica Moldova, Renato Usatîi, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că nu va recomanda alegătorilor săi pe cine să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc duminica viitoare. Usatîi, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur cu 13,79% din voturi, a îndemnat cetățenii să-l aleagă pe candidatul pe care îl consideră potrivit. „Vreau să vă declar cu toată certitudinea că eu, Renato Usatîi, nu voi vota niciun candidat. Dar, în acelaşi timp, vreau să menţionez că eu nu am dreptul să decid ce să facă cetăţenii ţării noastre: şi cei care m-au votat pe mine, şi cei care au votat alte partide politice. Fiecare cetăţean trebuie să-şi asume responsabilitatea personală pentru alegerea şi votul său. Procedaţi cum consideraţi de cuviinţă,” a spus Usatîi.

Renato Usatîi, al cărui fief electoral este regiunea Bălți, este cunoscut drept o figură controversată în politica moldovenească, având un trecut prorus și fiind implicat în afaceri în Rusia. La alegerile prezidențiale din 2020, s-a clasat pe aceeași poziție, însă atunci și-a exprimat sprijinul pentru Maia Sandu, care, în final, a câștigat alegerile. Acest context face actuala sa poziție neutră cu atât mai semnificativă.

În primul tur al actualelor alegeri, Maia Sandu, candidata proeuropeană, a obținut 42,49% din voturi, iar contracandidatul său în turul doi va fi Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, care a acumulat 25,95%. Bătălia pentru turul al doilea este anticipată a fi strânsă, mai ales în contextul în care Usatîi nu și-a exprimat susținerea pentru niciun candidat.

Mai mulți candidați din primul tur, inclusiv Vasile Tarlev și Ion Chicu, și-au exprimat opoziția față de Maia Sandu și și-au îndemnat susținătorii să voteze pentru Stoianoglo. În același timp, candidata Irina Vlah, care a obținut 5,38% din voturi, a îndemnat alegătorii să voteze împotriva Maiei Sandu, argumentând că acesta este un pas necesar pentru a salva Moldova.

În concluzie, poziția neutră a lui Usatîi poate influența în mod semnificativ rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în condițiile unei competiții strânse. Principalii candidați la președinție, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, se confruntă cu un electorat fragmentat, în care voturile obținute de Usatîi în primul tur pot deveni un factor decisiv în rezultatul final.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro