Fondatorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a discutat joi, la Interviurile Digi24.ro, despre importanța alegerilor de pe 9 iunie. El a subliniat că acest scrutin va „defini un nou deceniu” și, deși campania a fost lipsită de dinamism, prezența la vot ar putea depăși 45%.

„Anul 2024 este un an care va defini o nouă decadă, un nou deceniu, un deceniu al dezvoltării. Acest deceniu va depinde, în mare măsură, de opțiunile românilor care vor merge la urne pe 9 iunie. Chiar dacă am avut o campanie anostă, vom avea o prezență foarte bună”, a declarat Remus Ștefureac.

CEO-ul INSCOP a vorbit și despre miza politică a scrutinului de pe 9 iunie, afirmând că rezultatele vor influența viitoarele alegeri, dar nu vor fi decisive. „Alegerile din 9 iunie vor da o direcție pentru celelalte scrutine electorale, dar nu va fi una decisivă. Este extrem de important scorul pe care vor reuși să-l obțină partidele pentru moralul trupelor de votanți, mobilizarea și modul în care se vor comporta și la celelalte alegeri”, a precizat Ștefureac.

El a explicat și motivele unei campanii anoste: „Dacă nu ai o dezbatere foarte intensă, pare că interesul pentru alegeri este unul redus, dar pot exista surprize. Cred că ne vom apropia de o participare la vot în jur de 45-50% dintre românii cu drept de vot. A fost o campanie anostă și pentru că ține de legislația noastră. Din cauza unor excese de acum 10 ani, am adoptat o legislație foarte strictă, care practic a eliminat dezbaterea și prezența în spațiul public. Am ajuns în extreme. De la omniprezența afișelor și a candidaților de acum 10 ani, am ajuns la o absență aproape totală a acestora. Este extrem de important ca oamenii să vadă dezbateri și confruntări, lipsa acestora ar putea să se reflecte în prezența la urne în ziua de 9 iunie.”

Remus Ștefureac a mai menționat că votul din diaspora nu poate fi anticipat prin sondaje, ceea ce ar putea aduce surprize. „Opțiunile românilor plecați peste graniță se îndreaptă, preponderent, către o zonă de ‘anti’ și tocmai de aceea scrutinul din iunie ar putea reliefa o direcție către un vot atipic.”