Reclamă
Reclamă

Fondatorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a discutat joi, la Interviurile Digi24.ro, despre importanța alegerilor de pe 9 iunie. El a subliniat că acest scrutin va „defini un nou deceniu” și, deși campania a fost lipsită de dinamism, prezența la vot ar putea depăși 45%.

„Anul 2024 este un an care va defini o nouă decadă, un nou deceniu, un deceniu al dezvoltării. Acest deceniu va depinde, în mare măsură, de opțiunile românilor care vor merge la urne pe 9 iunie. Chiar dacă am avut o campanie anostă, vom avea o prezență foarte bună”, a declarat Remus Ștefureac.

CEO-ul INSCOP a vorbit și despre miza politică a scrutinului de pe 9 iunie, afirmând că rezultatele vor influența viitoarele alegeri, dar nu vor fi decisive. „Alegerile din 9 iunie vor da o direcție pentru celelalte scrutine electorale, dar nu va fi una decisivă. Este extrem de important scorul pe care vor reuși să-l obțină partidele pentru moralul trupelor de votanți, mobilizarea și modul în care se vor comporta și la celelalte alegeri”, a precizat Ștefureac.

Reclamă

El a explicat și motivele unei campanii anoste: „Dacă nu ai o dezbatere foarte intensă, pare că interesul pentru alegeri este unul redus, dar pot exista surprize. Cred că ne vom apropia de o participare la vot în jur de 45-50% dintre românii cu drept de vot. A fost o campanie anostă și pentru că ține de legislația noastră. Din cauza unor excese de acum 10 ani, am adoptat o legislație foarte strictă, care practic a eliminat dezbaterea și prezența în spațiul public. Am ajuns în extreme. De la omniprezența afișelor și a candidaților de acum 10 ani, am ajuns la o absență aproape totală a acestora. Este extrem de important ca oamenii să vadă dezbateri și confruntări, lipsa acestora ar putea să se reflecte în prezența la urne în ziua de 9 iunie.”

Remus Ștefureac a mai menționat că votul din diaspora nu poate fi anticipat prin sondaje, ceea ce ar putea aduce surprize. „Opțiunile românilor plecați peste graniță se îndreaptă, preponderent, către o zonă de ‘anti’ și tocmai de aceea scrutinul din iunie ar putea reliefa o direcție către un vot atipic.”

În concluzie, scrutinul de pe 9 iunie va avea un rol semnificativ în definirea deceniului viitor, atât din punct de vedere politic, cât și în ceea ce privește mobilizarea alegătorilor și rata de participare la vot. Prezența ridicată la urne, estimată de Ștefureac între 45% și 50%, este un semnal pozitiv, în ciuda unei campanii percepute drept anoste.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro