O problemă foarte mare este cea a constipației, motivul principal pentru care devii un cititor sau gamer de mare calibru în toaleta ta.

Există multe medicamente care te ajută să scapi rapid de constipație. Însă folosirea continuă a acestora te face dependent. Problemele tractului digestiv pot fi combătute prin intermediul alimentației.

1. Semințele de chia – sursă bogată de acizi grași Omega-3, semințele de chia dețîn proprietăți laxative, care ajută la golirea intestinelor. Atunci când sunt înmuiate în apă, aceste semințe capătă o textura gelatinoasă, care facilitează tranzitul intestinal și combate constipația. Și aportul mare de fibre solubile contribuie la combaterea constipației.

Poți consuma semințe de chia sub formă de budincă, care se obține prin înmuierea acestora în apă sau în lapte vegetal, dar le poți adaugă și în smoothieuri sau alte preparate.

2. Prunele – fie proaspete, fie deshidratate, prunele previn și tratează constipația. Un studiu a scos la iveală faptul că fibrele care se regăsesc în 6 prune deshidratate dublează mișcările intestinale așa că accelerează tranzitul intestinal.

3. Stafidele – și stafidele ajută la reglarea tranzitului intestinal, fiind extrem de bogate în conținutul de fibre, dar și de magneziu. Totodată, acestea combat și balonarea. Consumă stafidele fie că atare, sub formă de gustare, fie în cerealele pe care le consumi dimineață, la micul dejun ori în gustarea dulce de la orele amiezii.

4. Alimentele probiotice – alimentele probiotice precum kefirul, murăturile sau iaurtul conțin enzime digestive, dar și bacterii “bune”, care combat constipația. Studiile au demonstrat că persoanele care suferă de constipație cronică, care consumă zilnic probiotice, scapă de problema tranzitului intestinal deficitar.

5. Nu în ultimul rând apa te poate ajuta să scapi de această problemă. Deshidratarea este principala cauză a constipației și a balonării.

Dacă nimic din toate acestea nu te pot ajuta, este cel mai bine să ceri sfatul unui specialist. Constipația poate fi de fapt un efect al unei afecțiuni mai grave.