După entuziasmul provocat de anunțul președintelui țării, Klaus Iohannis, potrivit căruia, începând cu data de 15 mai, începe relaxarea măsurilor impuse prin ordonanțele militare, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență face un apel la echilibru și pudență.

Raed Arafat atenționează că această relaxare nu trebuie înțeleasă ca renunțarea la respectarea unor reguli sau la revenirea la viața de dinainte de pandemia Coronavirus. În caz contrat, orice greșeală sau neglijență vă duce la o explozie a numărului de îmbolnăviri, avertizează medicul!

„Aceste măsuri vor fi spuse. Vor fi luate treptat. Sunt măsuri compensatorii care vor exista. Se va purta mască în anumite zone. Toate aceste aspecte vor fi anunțate din timp. Relaxarea după 15 mai nu înseamnă că a trecut riscul sau pericolul. Dacă nu respectăm măsurile de igienă vor exploda cazurile. Când încep măsurile de relaxare, respectarea unor noi reguli trebuie să fie și mai strictă de către populație”, citează Mediafax.

Arafat a mai declarat că această relaxare care va viza anumite domenii ce țin de o anumită normalizare a existenței cetățenilor vor trebui contrabalansate cu măsuri de protecție și cu o grijă foarte mare la respectarea normelor de igienă.

„Vor începe măsurile de relaxare de la 15 mai, dar vor fi treptate. Vor fi unele recomandări de sănătate publică în ceea ce privește industria HORECA. Faptul că încep măsurile de relaxare nu înseamnă că nu trebuie să fim precauți. Se relaxează unele lucruri, dar cetățenii trebuie să fie mult mai responsabili (…)Vor fi relaxate anumite activități care îți permit să duci o viață mai aproape de normal. Să poți să te duci în parc, la un joc de tenis etc”.

În acest context, spălarea mâinilor, utilizarea dezinfectanților, purtarea măștii de protecție și distanțarea socială devin vitale pentru ținerea sub control a numărului de cazuri de Coronavirus, în rândul românilor, după data de 15 mai,  moment anunțat de președintele țării ca debut al relaxării măsurilor.

Printre anunțurile făcute de Klaus Iohannis se numără obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun, dar și renunțarea la restrângerile care privesc libera circulație, în anumite condiții. Astfel, românii se vor putea deplasa fără să declare unde merg și de ce.