Un nou studiu constată că persoanele care simt că nu sunt susținute de familia lor, sunt mai susceptibile să sufere de boli cronice decât cei care nu sunt mulțumiți de soț sau partener.

Studiul, publicat joi în Journal of Family Psychology, a analizat datele colectate la aproape 3.000 de persoane între 1995 și 2014. Vârsta medie a persoanelor a fost de aproximativ 45 de ani în timpul primei runde de colectare a datelor.

În trei puncte în acei 19 ani, oamenilor li s-a cerut să evalueze calitatea interacțiunilor lor de familie și cu partenerul de viață, care a fost apoi comparată cu numărul lor total de afecțiuni cronice, de la accidente vasculare cerebrale la dureri de cap.

Pentru a-și testa parteneriatul intim, subiecții au răspuns la întrebări precum: „Cât de des se ceartă soțul / partenerul cu tine?

Pentru a descoperi calitatea relațiilor lor familiale, aceștia au răspuns la întrebări precum: „Fără a include soțul / partenerul tău, cât de des te critică membrii familiei tale? Cât de mult te poți baza pe familia ta pentru ajutor dacă ai o problemă serioasă?”

Studiul a găsit că relațiile conflictuale de familie pot fi extrem de asociate cu un număr mai mare de afecțiuni cronice și sănătate precară.

În mod ciudat, studiul nu a găsit nicio asociere cu deprecieri de sănătate din cauza relațiilor controversate cu soții.

Pentru autorul principal Sarah Woods, profesor asistent de medicină de familie și comunitar la UT Southwestern Medical Center, rezultatele au fost surprinzătoare.

În timp ce este nevoie de mai multe cercetări pentru a reduce dinamica interacțiunilor, rezultatele studiului ar trebui să fie un apel de trezire pentru familiile disfuncționale și practicienii de sănătate, a spus Woods.

„Este de dorit ca, dacă familia sau relația sunt conflictuale sau nesănătoase la vârsta adultă, ar putea fi foarte important să lucrați pentru a le îmbunătăți, poate prin terapie”, a spus Woods. „Până acum nu este un lucru pe care l-am considera obișnuit pentru cineva în floarea vârstei.”