Reclamă
Reclamă

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a propus recent reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România, pentru a consolida securitatea națională și a întări capacitățile militare ale țării. Acesta a abordat subiectul în contextul discuțiilor privind suveranismul în Europa, afirmând că o asemenea abordare ar putea duce la slăbirea Uniunii Europene și că, în viitor, „vom ajunge ca în 20 de ani să luăm directive de la China”.

Băsescu susține și necesitatea unei investiții mai mari în armată la nivelul UE, sugerând alocarea a 2% sau chiar mai mult din Produsul Intern Brut (PIB) pentru armată. Aceasta nu este prima dată când fostul președinte se pronunță în favoarea stagiului militar obligatoriu, însă propunerea vine într-un context în care țara noastră se confruntă cu deficit de personal în rândul ofițerilor și cu o rată redusă de trecere a probelor de către candidații pentru Armata Română.

Potrivit unor date recente, doar 40% dintre candidații interesați să se alăture armatei au reușit să treacă probele fizice, precum alergarea de rezistență, iar 18% au picat testele psihologice. În același timp, salariile din armată sunt sub media europeană, fiind insuficiente pentru a acoperi costul vieții, în contextul creșterii inflației. Astfel, cel mai mic salariu lunar pentru un soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei, potrivit unui reportaj publicat anul trecut de Recorder.

Reintroducerea stagiului militar obligatoriu ar putea aduce în rândul armatei un număr mare de tineri, având în vedere că anual, 227.089 de tineri ating vârsta minimă de 18 ani pentru a se alătura Armatei Române. În prezent, Armata Română este alcătuită din 71.500 de soldați activi și 55.000 de rezerviști. Potrivit unor statistici din 2021, peste 9 milioane de cetățeni români, cu vârste cuprinse între 18 și 50 ani, ar putea fi apți pentru armată. Totuși, se pare că reintroducerea stagiului militar obligatoriu ar putea întâmpina rezistență din partea populației, având în vedere că 58% dintre români se opun acestui demers.

Reclamă

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro