Mare atenție, șoferi! Regulile vin de la oficialii europeni. Este valabil pentru toți românii. 

Anul acesta va fi adoptată o nouă directivă care va aduce modificări radicale la Codul Rutier. România nu scapă de aceste reguli, motiv pentru care directiva trebuie respectată obligatoriu și la noi în țară. 

Uniunea Europeană a decis să schimbe regulile în ceea ce privește obținerea permiselor auto. În acest sens, anul acesta va fi adoptată o directivă care va aduce modificări importante în Codul Rutier din România. 

Se schimbă Codul Rutier!

Așadar, toți șoferii care au obținut permisul auto vor fi obligați să urmeze un curs de perfecționare la un an după ce au promovat examenul. Nu contează dacă au avut sau nu vreun incident în ultimele 12 luni, cursul va fi obligatoriu. 

De asemenea, noua directivă va modifica regulile și în ceea ce privește permisul de conducere categoria B. În prezent, acest timp de permis îi oferă șoferului dreptul să conducă pe drumurile publice un autovehicul cu o mașină de până la 3,5 tone. Mai clar, conducătorii auto nu pot conduce rulote. Din acest motiv, noile reglementări vin în beneficiul șoferilor care au permis categoria B. Aceștia vor putea conduce autovehicule cu masa de până la 4,25 tone.  

Reguli noi chiar de la Uniunea Europeană! Se schimbă Codul Rutier: Toți șoferii vor fi obligați să facă asta

Beneficii pentru conducătorii auto

O altă prevedere a noii directive prevede ca, pe lângă permisul categoria B, șoferii vor primi și un permis B196, pentru conducerea mopedelor ușoare, de până la 125 cmc. Nu vor mai trebui să dea un alt examen pentru a obține acest permis. 

În același timp, va scădea și vârsta de care se pot obține permisele din categoriile C și D, pentru vehicule de mare tonaj sau autobuze. Aceasta va ajunge la 18 ani, la fel ca și în cazul autoturismelor. În România a fost deja adoptată măsura aceasta, în luna decembrie a anului trecut.. 

În Germania, pe de altă parte, pentru permisul din categoria C pot da examen numai persoanele care au împlinit 21 de ani. Pentru permisul de conducere categoria D, vârsta minimă este de 24 de ani în acest moment. 

De asemenea, se va reanaliza și posibilitatea emiterii unui permis de conducere digital. 

„Scopul acestei măsuri este de a face suficientă aplicația pentru smartphone în cazul unui control al poliției sau atunci când un șofer închiriază o mașină. Un cod QR este, de asemenea, luat în considerare în locul cipului actual, pentru fi aproape imposibil de falsificat“, explică Automobil Clubul German (ADAC). 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.