Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că odihna are un rol vital în viața copiilor, dar și a adulților. Din punct de vedere medical, somnul este o stare de inconștiență în care activitatea senzorială este inhibată. Mușchii intră în repaus, funcționând însă sistemul circulator, limfatic. Mintea și corpul intră în starea de relaxare, astfel dobândind o mare parte din energia necesară unei noi zile.
În cazul copiilor, somnul este absolut vital. Dacă o persoană adultă poate sta trează ore în șir, cei mici resimt oboseala diferit.
Plini de energie ziua, copiii au nevoie de mai multe ore de somn decât adulții.
Copiii care adorm devreme învață mai ușor lucruri noi
Un studiu al britanicilor arată că regula de aur pentru ca un copil să pornească spre genialitate este destinată mai degrabă părinților. Aceștia trebuie să prioritizeze somnul celor mici, astfel încât aceștia să doarmă devreme seara.
Mai ales în perioadele în care programul școlar este unul încărcat, odihna devine factorul cheie în a-i ușura copilului modul acaparare a informației.
Copiii au tulburări de somn
Asemenea adulților, copii trec prin diferite etape ale dezvoltării care îi determină să iasă din rutina de somn pe care poate o aveau stabilită. Perioadele de salt mental în cazul bebelușilor, sau mai târziu schimbările hormonale în cazul adolescenților pot duce și la astfel de situații deloc ușor de gestionat pentru părinți. Dacă acestea persistă este necesar ca aceștia să se adreseze cu toată încrederea unui specialist. Medicul va determina cauzele ce duc la tulburările de somn și va găsi remediul eficient pentru această problemă.
Nu este indicat să le administrați copiilor tratamente pentru somn nici măcar pe bază de plante
Soluțiile pentru cei care au probleme cu somnul sunt numeroase. De exemplu în magazinele naturiste se găsesc numeroase tratamente pe bază de plante care promit reglarea acestora. Sub nici o formă acestea nu trebuie să fie administrate copiiilor și nici măcar adolescenților.