Regiunea separatistă georgiană Abhazia, susținută de Rusia, se confruntă cu o „catastrofă umanitară” cauzată de lipsa de electricitate, potrivit liderului regiunii, Badra Gunba. „Ne-am trezit în întuneric total, la propriu și la figurat”, a declarat Gunba sâmbătă, conform agenției Reuters.
Badra Gunba, autoproclamatul președinte al Abhaziei, a apelat din nou la sprijinul Rusiei pentru a primi asistență în furnizarea de energie electrică. Ministrul interimar al energiei din regiune declarase anterior că cererile către Moscova pentru ajutor nu au primit răspuns. De la începutul lunii decembrie, livrările de energie sunt drastic reduse, compania de energie de stat, Chernomorenergo, furnizând electricitate mai puțin de trei ore pe zi pentru a gestiona criza.
„Stingerea luminii timp de 9-11 ore pe zi este un verdict asupra sistemelor de sănătate și educație”, a subliniat Gunba într-o adresă video postată pe canalul său de Telegram. Lipsa de energie electrică agravează un context economic și politic deja tensionat în Abhazia, care s-a confruntat luna trecută cu proteste violente ce au condus la demisia fostului președinte Aslan Bzhania.
Într-un alt episod legat de criza politică și socială, un deputat a fost împușcat joi în Parlamentul din capitala Sukhumi, pe fundalul dezbaterilor despre interzicerea mineritului de criptomonede, o activitate notorie pentru consumul intens de energie electrică.
Criza energetică a început la începutul lunii decembrie, pe fondul nivelurilor scăzute de apă la barajul Enguri, care au determinat o oprire de urgență a furnizării de energie. În același timp, suspendarea plăților sociale din partea Moscovei a lăsat guvernul regional fără resurse pentru salariile angajaților din sectorul public.
Regiunea Abhazia s-a separat de Georgia la începutul anilor 1990 și, împreună cu Osetia de Sud, a fost recunoscută de Rusia ca independentă după războiul din 2008. Astfel, relațiile cu Moscova sunt cruciale pentru supraviețuirea ei economică și socială. În fața lipsei de energie în lunile de iarnă, regiunii i se cere din nou ajutorul Rusiei, dar răspunsurile întârzie să apară.