Dorin Cioabă, cel autoproclamat drept  „rege al rromilor” a reacționat, după ce Austria s-a opus aderării țării noastre în spațiul Schengen. Mesajul transmis de acesta a fost postat pe contul său de Facebook.

Dorin Cioabă este de părere că guvernul austriac a „căutat-o cu lumânarea”. Drept consecință, Cioabă „amenință” că în toată Austria se vor regăsi numai pene de lebădă.

Dorin Cioabă: „S-au pus cu cine nu trebuie”

„Vor fi numai pene de lebădă în toată Austria, pentru ce au făcut României. Au căutat-o cu lumânarea. Romii mei, nu puteți să le aduceți în țară lebedele ca nu suntem în Schengen, dar le vom servi la ei acasă. S-au pus cu cine nu trebuie. Asta le va durea cel mai tare.” a fost mesajul postat de regele Cioabă

Declarația lui Dorin Cioabă nu este una făcută la întâmplare. Regele rromilor a făcut trimitere la o știre de mai bine de două decenii. În acel material de presă, rromi de la noi din țară erau acuzați că au mâncat lebedele ce se aflau pe un lac din capitala Australiei.

Povestea care a fost preluată la acea vreme și de către „The sun” s-a dovedit mai târziu a fi una falsă

„După o anchetă realizată de către Comisia națională de etică și deontologie din UK (PCC), The Sun a fost obligată să aducă o dezmințire. Chiar dacă articolul original a fost publicat pe prima pagină, dezmințirea a fost publicată, cu litere mici, în pagina 41…

Fake news-ul în cauză a fost confirmat și de autoritățile austriece (chiar și de ambasadorul Austriei la București, care a ieșit, la un flashmob, să danseze cu tinerii romi „Dansul Lebedelor” și să împartă trecătorilor copane de pui făcute la grătar).Nimic nu a contat, și mitul urban rezistă și acum.” a scris Gelu Duminică, acum mai bine de un an, conform newsweek.ro.

România și Bulgaria nu au intrat în Schengen

Vă reamintim faptul că, România și Bulgaria care sunt membre ale UE din 2007, au fost respinse joi, 8 decembrie de a intra în spațiul Schengen. Țările Schengen trebuie să fie capabile să efectueze un control riguros al frontierelor externe ale spațiului. De asemenea, trebuie să se angajeze să coopereze cu ceilalți membri în lupta împotriva terorismului și a crimei organizate.

Dar Viena consideră că nici Bulgaria, nici România nu sunt pregătite la acest moment. Guvernul austriac a făcut cunoscut cu mult înainte de reuniunea de la Bruxelles că se va opune. Consideră că ridicarea controalelor la frontieră în aceste țări riscă să crească presiunea migratorie asupra UE.