Regatul Unit nu va trimite trupe în Ucraina, a afirmat ministrul de externe britanic, David Lammy, într-un context în care surse anonime sugerau discuții între Marea Britanie și Franța pe această temă. „O spunem foarte clar că suntem pregătiţi şi vom continua să-i sprijinim pe ucraineni, în special în ceea ce priveşte instruirea, dar există o poziţie de lungă durată conform căreia nu angajăm trupe britanice în teatrul de acţiune”, a declarat Lammy. Aceasta poziție, a adăugat el, rămâne neschimbată pentru Regatul Unit „în acest moment”.
Purtătorul de cuvânt al premierului Keir Starmer a susținut aceeași linie, confirmând că nu există „niciun plan” de a trimite trupe britanice în Ucraina. El a explicat că, deși există un număr limitat de personal britanic implicat în instruirea medicală a trupelor ucrainene, sprijinul oferit s-a concentrat pe asistență tehnică și militară.
Între timp, tensiunile dintre Rusia și Occident au crescut, mai ales după ce președintele american Joe Biden a dat permisiunea Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru a ataca ținte în Rusia. Franța și Marea Britanie nu au exclus posibilitatea de a trimite trupe sau companii militare private în Ucraina, mai ales în contextul pierderilor suferite de armata ucraineană în fața unei armate ruse mai bine echipate, însă ambele state au subliniat că nu au planuri imediate pentru acest lucru.
La rândul său, Franța și-a arătat sprijinul pentru Ucraina, subliniind că aliații occidentali nu ar trebui să-și limiteze ajutorul. „Sprijinul nostru pentru Ucraina este neclintit și dorim să punem Ucraina în cea mai bună poziţie posibilă pe măsura ce iarna se apropie”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic. În acest context, se remarcă hotărârea Regatului Unit de a furniza continuu ajutor militar până când aceasta se va dovedi necesară.