Reclamă

Ultima centrală pe cărbune din Marea Britanie își va închide porțile luni, devenind astfel prima țară din G7 care renunță complet la utilizarea cărbunelui pentru electricitate, potrivit agenției AFP, preluată de News.ro. Această închidere simbolizează ambiția Londrei de a-și decarboniza total energia electrică până în 2030 și de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050.

Centrala, inaugurată în 1967 și situată la Ratcliffe-on-Soar, urmează să fie dezmembrată complet până la sfârșitul deceniului, după cum precizează compania energetică germană Uniper, care deține facilitățile. Pe amplasamentul ei va apărea un cluster energetic și tehnologic fără carbon.

Regatul Unit își depășește astfel partenerii din G7 în tăierea definitivă a cărbunelui: Italia, Franța, Canada și Germania au stabilit ținte pentru eliminare în următoarele decenii, iar Japonia și Statele Unite nu au o dată precizată pentru această măsură.

Acest moment marchează și „sfârșitul unei ere”, a declarat guvernul britanic, care a lansat un plan pentru energia verde, iar schimbarea va crea noi locuri de muncă în sectorul energetic. În anii 1980, cărbunele asigura aproximativ 70% din electricitatea Regatului Unit. Această proporție a scăzut la 1% anul trecut, pe fondul unei politicii stricte de reglementare și a finei economiei manufacturiere.

În prezent, gazul natural, considerat mai puțin poluant, este utilizat pentru a produce o treime din electricitate, iar energia eoliană furnizează aproximativ 25%. În perspectiva viitorului energetic, Londra plănuiește să investească prin compania publică Great British Energy în turbine eoliene plutitoare, energie a mareelor și energie nucleară.

Tony Bosworth de la ONG-ul Friends of the Earth a afirmat că „Locul cărbunelui este acum în cărțile de istorie”, subliniind necesitatea reducerii dependenței de gaz. Doug Parr de la Greenpeace UK a adăugat că „Marea Britanie a dat un exemplu de urmat pentru restul lumii”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro