Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat vineri seara că refugiații sirieni care sunt „integrați” în Germania continuă să fie „bineveniți” în țară, în contextul în care forțele politice de dreapta cer întoarcerea acestora în Siria după îndepărtarea de la putere a președintelui Bashar al-Assad. Declarația lui Scholz, postată pe platforma X, a survenit în urma unor afirmații care, potrivit liderului, au „destabilizat profund” persoanele de „origine siriană”.
În Germania trăiesc aproximativ un milion de sirieni, mulți dintre ei refugiați din timpul războiului civil izbucnit în 2011. Majoritatea au ajuns în țară în timpul „crizei migrației” din 2015. Unele persoane au obținut cetățenia germană, dar mulți sunt încă fără acest statut legal, ceea ce îi face vulnerabili la expulzare.
Conform declarației ministrului german de interne, Nancy Faeser, Germania a decis să suspende deciziile asupra cererilor de azil în curs pentru sirieni, ca urmare a schimbărilor politice din Siria. Oficiul federal pentru imigrare și refugiați (BAMF) a „decretat o înghețare a deciziilor privind procedurile de azil în curs” ale migranților sirieni, a anunțat Faeser luni. Această decizie afectează peste 47.000 de cereri de azil, conform unui purtător de cuvânt al BAMF.
La doar două zile după căderea regimului lui Assad, discuțiile asupra repatrierii refugiaților sirieni au început să ia amploare în Germania, o țară aflată în mijlocul unei campanii electorale intense. Subiectul este abordat în special de către dreapta conservatoare și extrema dreaptă, care solicită revenirea refugiaților în Siria.