Reclamă
Reclamă

Reformistul Massoud Pezeshkian și ultraconservatorul Said Jalili se vor confrunta într-un al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Iran, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne, după primul tur desfășurat vineri.

„Niciunul dintre candidați nu a putut obține majoritatea absolută a voturilor” în primul tur și, „în consecință, primul și al doilea candidat vor fi departajați într-un al doilea tur pe 5 iulie”, a declarat în fața presei Mohsen Eslami, purtător de cuvânt al serviciului electoral al ministerului de interne, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Din cele 24,54 milioane de voturi numărate, deputatul Massoud Pezeshkian a primit 10,41 milioane de sufragii (42%), devansându-l pe Said Jalili, fost negociator în dosarul nuclear, care a obținut 9,47 milioane (38%).

Reclamă

În urma lor s-au clasat președintele conservator al Parlamentului, Mohamad Baquer Ghalibaf, cu 3,38 milioane de voturi, și clericul Mostafa Pourmohammadi, cu 206.397 de sufragii.

Aproximativ 61 milioane de alegători au fost chemați la urne, însă numai 24,54 milioane (40%) s-au prezentat, în ciuda apelului lansat vineri de ayatollahul Ali Khamenei ca „votul să fie luat în serios și să se participe la el”.

Prezența la vot a fost cea mai scăzută din cele 14 alegeri prezidențiale desfășurate de la declararea Republicii Islamice în 1979.

Alegerile actuale au fost convocate pentru desemnarea succesorului lui Ebrahim Raisi, mort într-un accident de elicopter pe 19 mai.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro