Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, în cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară” de la Digi 24, că își dorește ca referendumurile pentru București, anunțate duminică seară, să fie organizate simultan cu alegerile parlamentare programate în luna decembrie 2024.

„Depinde de discuția cu Consiliul General, dar mi-aș dori să fie deodată cu alegerile parlamentare. Referendum înseamnă vot – cabină de vot, secții de vot, birou electoral și atunci e absurd să nu se lipească de niște cheltuieli care se fac deja”, a spus Nicușor Dan la Digi 24.

Primarul Capitalei a subliniat că „sunt niște probleme pe care Bucureștiul le are în raport cu autoritățile centrale – banii, urbanismul și spațiile verzi urbane”.

„Am considerat că am un mandat de la bucureșteni și cel mai bun moment și cel mai onest din partea mea ca primar la al doilea mandat era să tranșez aceste chestiuni în seara când am cea mai mare vizibilitate, pentru că București are un mare deficit de dezvoltare pentru că din bugetul său se duce o parte mare spre sectoare și primăria nu poate să facă investiții în transport, sănătate, educație și putem să dăm multe alte exemple”, a spus Nicușor Dan la Digi 24.

Primarul a abordat și problemele de urbanism care pot fi soluționate prin referendum.

„Problema de urbanism e că primarul general răspunde de trafic dar autorizațiile nu le dă. Sunt cele două probleme mari, pe de altă parte problema spațiilor verzi și lunga dezbatere în care am văzut poziții în parlament care sunt departe de interesul public și atunci e evident că e o oportunitate pentru mine, considerând că ele-s importante să le aduc în dezbatere acum. Din punct de vedere tehnic – e așa, nu primarul convoacă, ci Consiliul la propunerea primarului. Apoi, ca să fie foarte clar, referendumul local nu obligă parlamentul dar e un instrument important de presiune. Al doilea referendum e simplu – doriți ca primarul să emită toate autorizațiile de construcție în oraș”, a spus primarul Capitalei.

Luni seară, în cadrul discursului ținut după anunțarea exit-poll-ului care îl anunța drept câștigător detașat la alegerile pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan a afirmat că va declanșa un referendum care să stabilească modul în care se vor împărți banii din București între Primăria Generală și cele de sector.