Reclamă

Consiliul General al Municipiului București a aprobat organizarea unui referendum local pe 24 noiembrie, datele coincizând cu prima etapă a alegerilor prezidențiale din 2024. Propunerea înaintată de primarul Nicușor Dan a primit undă verde cu 47 de voturi pentru și două împotrivă, fără nicio abținere.

Bucureștenii sunt chemați la urne pentru a răspunde la trei întrebări esențiale privind distribuția fondurilor între Primăria Generală și primăriile de sector, precum și privind eliberarea autorizațiilor de construire în capitală. Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, referendumul poate fi desfășurat simultan cu alegerile naționale, dar în secții de votare diferite.

Primarul Nicușor Dan a explicat că referendumul este centrat pe două întrebări propuse de el. Prima întrebare abordează împărțirea fondurilor colectate din taxe și impozite între autoritatea locală centrală și sectoare, subliniind discrepanțele evidente între atribuțiile și resursele financiare alocate acestora. A doua întrebare se referă la posibila modificare a regulilor pentru ca primarul Capitalei să poată emite autorizații de construire pentru întreaga arie urbană, invocând nevoia de control mai strict al dezvoltării urbane, având în vedere impactul asupra traficului.

O a treia întrebare, inclusă pe buletinul de vot și propusă de consilierii PSD, vizează înființarea unei structuri dedicate luptei împotriva traficului de droguri în București. „Propunerea social-democraților privind traficul de droguri a fost aprobată de restul partidelor politice,” afirmă Nicușor Dan, adăugând că această problemă justifică necesitatea unei creșteri a bugetului capitalei.

Voturile pentru cele două întrebări inițiale au fost 45 pentru, cu două împotrivă, iar propunerea PSD a avut parte de 45 de voturi favorabile, un vot contra și trei abțineri. Costurile organizării referendumului vor fi suportate din bugetul local al capitalei.

Proiectul aprobat va fi transmis Prefecturii, care, în conformitate cu legea, va aviza Ministerul de Interne și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) de constituirea Biroului Electoral Municipal pentru facilitarea desfășurării referendumului.

Bucureștenii vor exprima prin „DA” sau „NU” opțiunile lor pentru cele trei teme majore propuse la referendum.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro