Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat recent că referendumul ce se dorește a fi organizat la București ar putea avea loc concomitent cu alegerile prezidențiale. Nicușor Dan a precizat că, deși costurile pentru organizarea referendumului se ridică la 10 milioane de lei, acestea ar putea fi reduse considerabil dacă Guvernul ar emite o reglementare specială.
„Referendumul se poate organiza cu alegerile prezidențiale. Dacă Guvernul vrea ca lucrurile să fie mai simple și să coste mai puțin poate să dea o reglementare specială. Dacă nu vrea, o să fie mai complicat, dar se poate”, a declarat Dan în cadrul unei conferințe de presă.
Primarul a explicat că, dacă nu se adoptă o reglementare specială, ar putea apărea probleme tehnice, precum diferențele de orar pentru închiderea urnelor sau necesitatea unor comisii separate, ceea ce ar duce la creșterea costurilor de organizare. „Una din problemele tehnice este că legea alegerilor prezidențiale spune că urnele se închid la ora 21, iar legea referendumului național sau local spune că se închid la ora 23. Asta e o chestiune tehnică”, a explicat Nicușor Dan.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că partidul său va sprijini referendumul, avertizând în același timp asupra complexității întrebărilor propuse și importanței clarității acestora pentru electorat. Ciolacu își declară deschiderea pentru demersuri democratice: „Reprezentanții PSD în Consiliul General al Municipiului București vor vota pentru referendum, întrucât ‘orice exercițiu democratic este binevenit’”.
Referendumul va fi organizat sub coordonarea Prefecturii și a Autorității Electorale Permanente. Dacă proiectele vor primi vot favorabil în ședința Consiliului General din 21 octombrie, consultarea publică ar putea avea loc pe 24 noiembrie, în prima zi a alegerilor prezidențiale.
Nicuşor Dan a menționat că municipalitatea va suporta toate costurile legate de organizarea referendumului, dar toate formalitățile sunt de competența Prefecturii și a AEP. „Din momentul în care Consiliul General votează referendumul, hotărârea se comunică la prefect și responsabilitatea revine prefectului și AEP. Noi plătim”, a precizat edilul.
Intenția referendumului este de a consulta bucureștenii cu privire la viitorul administrativ al Capitalei. Referendumul va include întrebări la care locuitorii sunt invitați să răspundă cu „DA” sau „NU”.