Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent o lege care permite consiliilor locale să ofere reduceri la impozitul pe clădiri pentru persoanele fizice ce demonstrează realizarea a cel puțin trei donații de sânge într-un an calendaristic.

Legea introduce modificări și completări la Codul fiscal, urmărind să stimuleze gesturile altruiste și să sprijine persoanele cu dizabilități.

Conform noii legislații, reducerea impozitului pe clădiri poate fi cumulată cu bonificațiile prevăzute de lege. Aceasta se aplică la diferența dintre impozitul datorat și bonificația primită. Reducerea sau scutirea de la plata impozitului intră în vigoare începând cu 1 ianuarie al anului următor depunerii documentelor justificative.

Hotărârile de consiliu local vor stabili nivelul reducției și documentația necesară pentru probarea efectuării donațiilor de sânge. De asemenea, pentru calcularea impozitului final se va folosi rotunjirea la leu, fără subdiviziuni, conform noii legi.

Persoanele cu dizabilități sunt, de asemenea, eligibile pentru același tip de reducere procentuală a impozitului pe clădiri, demonstrând și în acest caz angajamentul statului față de sprijinirea comunităților vulnerabile.

Modificările aduse Codului fiscal prin această lege reflectă dorința de a recompensa acțiunile civice benefice și de a oferi alinare fiscală celor care contribuie activ la binele comunității prin donații de sânge sau care se confruntă cu provocările dizabilității.