Ursula von der Leyen se confruntă cu provocări majore pentru a-și asigura un nou mandat de cinci ani la conducerea Comisiei Europene, în contextul tensiunilor politice și cu doar două luni înainte de alegerile europarlamentare. În ciuda sprijinului teoretic al Partidului Popular European (PPE), poziția ei este amenințată de o serie de factori, printre care relațiile tensionate între Franța și Germania și o posibilă creștere a influenței forțelor de extremă dreapta în Parlamentul European.

Un oficial UE a descris situația ca fiind una în care aroganța puterii a jucat un rol cheie în creșterea vulnerabilității lui von der Leyen. Nadușeli diplomatice din partea Franței, critici privind sprijinul său pentru Israel și o susținere fluctuantă în cadrul propriului partid complică și mai mult traseul spre reînvestirea în funcție.

La congresul PPE din martie, organizat la București, Ursula von der Leyen a fost propusă oficial pentru un nou mandat, primind sprijinul majorității. Cu toate acestea, unii conservatori proeminenți, precum Michel Barnier, au refuzat să își exprime susținerea. În pofida acestui vot favorabil, există semnale potrivnice din partea unor țări critice la adresa politicii Comisiei sau opoziției pe diferite teme, atât din interiorul PPE, cât și din afara lui.

În ciuda numirii sale ca favorită în cursa pentru presedinția Comisiei, Ursula von der Leyen se află în fața unei situații incerte. Alegerile din 2019 au adus-o în funcție cu o marjă strânsă de voturi, iar extrema dreaptă în ascensiune reprezintă o amenințare reală pentru reușita ei în repetarea succesului. Criticii revin în scenă, propunând alți candidați potențiali pentru post, ceea ce indică pregătirile pentru discuții intense la nivel european.