Ministerul rus al Apărării a început să recruteze femei deținute din penitenciare, promițându-le eliberarea anticipată și bani dacă acceptă să lupte pe frontul din Ucraina. Procesul de recrutare, început în regiunea Leningrad în toamna anului 2023, a dus la semnarea contractelor de aproximativ 30-40 de femei din închisoarea de femei nr. 2. Acțiunile Ministerului au fost făcute publice prin relatări ale fostelor deținute și ale organizației pentru drepturile deținuților din Rusia, condusă de Olga Romanova.

Recrutorii le-au promis femeilor posturi de lunetiste sau asistente, însă, în realitate, multe au fost trimise direct în prima linie a conflictului. Angajamentele includeau și promisiuni financiare substantiale, ce constituiau o motivație semnificativă pentru multe dintre deținute. Cu toate acestea, Maria, o fostă deținută, a subliniat reticența generală a femeilor de a participa la conflict, datorită riscurilor implicate și a dorinței de a-și păstra securitatea familială.

Adoptarea unui proiect de lege în iunie 2023 de către Duma de Stat a Rusiei, care a modificat condițiile serviciului militar pentru deținuți, a complicat și mai mult situația. În noua formulare, eliberarea sau ștergerea dosarului penal este condiționată de obținerea unei distincții militare sau externarea armatei, lăsând femeile într-o poziție incertă cu privire la durata serviciului militar și posibilitățile efective de eliberare.