Într-unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni, Israelul a bombardat nordul Fâșiei Gaza, provocând panică printre locuitori și distrugând clădiri într-o zonă de unde își retrăsese anterior trupele. Loviturile au vizat, de asemenea, zone centrale, separând nordul de sudul enclavei și afectând instituții civile, inclusiv școli și o moschee, rănind mai multe persoane.

Reînceperea bombardamentelor vine la patru luni după retragerea anunțată de armata israeliană din nordul Gaza și în contextul eșecurilor negocierilor pentru încetarea focului. Aripa armată a Jihadului Islamic, aliată cu Hamas, a revendicat atacuri cu rachete asupra Israelului, arătând capacitatea de ripostă după 200 de zile de conflict.

În ultimele 24 de ore, loviturile israeliene au ucis 32 de palestinieni și au rănit alți 59, conform autorităților sanitare palestiniene. Conflictul din ultimele șapte luni a avut un bilanț devastator, cu peste 34.000 de persoane confirmate decedate în Gaza, iar alte mii de cadavre neidentificate încă. La spitalul Nasser din sudul Gaza, autoritățile au găsit 35 de cadavre în gropi comune, ridicând numărul total al descoperirilor la 310 în ultima săptămână.

Atacurile asupra infrastructurii civile și afectarea populației neimplicate direct în conflict au atras condamnări internaționale. Volker Turk, șeful ONU pentru drepturile omului, a denunțat bombardamentele recente, subliniind victimele majoritar feminine și minoritare, și a avertizat Israelul asupra potențialului de noi crime în eventualitatea unui atac asupra Rafah.

Israelul motivează intensificarea operațiunilor militare prin necesitatea de a eradicare Hamas, după ce gruparea militantă a efectuat un atac în 7 octombrie, soldat cu 1.200 de morți și 253 de ostatici, potrivit bilanțului israelian. Armata israeliană a declarat că a lovit circa 25 de ținte teroriste în Fâșia Gaza, într-un efort de a neutraliza infrastructura militară și pe combatanți.