Emiratele Arabe Unite și Oman au înregistrat cele mai abundente precipitații de când au început înregistrările meteorologice, în 2024. Totodată, deluviile din Kenya au provocat pierderea a numeroase vieți, în timp ce inundațiile din Brazilia au afectat o suprafață echivalentă cu cea a Regatului Unit, strămutând peste jumătate de milion de oameni.
Există o legătură directă între creșterea temperaturilor globale și intensificarea precipitațiilor. Arderea combustibililor fosili eliberează gaze cu efect de seră în atmosferă, care captează căldura și duc la creșterea temperaturilor. „Capacitatea aerului de a reține umiditatea crește cu 7% cu fiecare creștere de 1 grad Celsius,” notează experții.
Creșterea temperaturii globale, care a urcat cu aproximativ 1,3 grade Celsius din epoca preindustrială, contribuie la mai multe precipitații sub formă de ploaie, făcând regiunile de mare altitudine vulnerabile la inundații și alunecări de teren. „Un studiu din 2022 publicat în jurnalul de știință Nature a constatat că în părțile înzăpezite, la înălțime înaltă ale emisferei nordice, precipitațiile extreme au crescut cu o medie de 15% la 1 grad Celsius de încălzire,” se arată în studiu.
La nivel global, o creștere a temperaturii de 1,5 grade Celsius va face ca precipitațiile abundente, care aveau loc o dată la 10 ani, să apară de 1,5 ori la fiecare deceniu și să fie cu peste 10% mai puternice, conform unui raport al ONU. Anul trecut, Europa a înregistrat o creștere de 7% a precipitațiilor față de media obișnuită, declanșând inundații în Italia, Norvegia, Suedia și Slovenia.
Inundațiile devin din ce în ce mai frecvente și intense. De exemplu, precipitațiile medii în Germania au fost cu 20% mai mari anul trecut decât media pe perioada 1991-2020. În 2021, inundațiile din vestul Germaniei, Belgia și Țările de Jos au fost legate de schimbările climatice, făcând ploile cu 3% și 19% mai puternice și de 1,2 până la 9 ori mai probabile, susțin oamenii de știință de la World Weather Attribution.
Inundațiile din Brazilia din acest an au avut o probabilitate de două ori mai mare și au fost cu până la 9% mai abundente datorită arderii combustibililor fosili. Inundațiile, printre cele mai răspândite dezastre naturale, sunt și cele mai devastatoare. Proporția persoanelor expuse la inundații a crescut cu 24% din anul 2000.
Astăzi, 1,8 miliarde de oameni sunt expuși direct la inundații de o intensitate atât de mare încât se estimează că vor apărea o dată la 100 de ani. În Europa, Germania are cel mai mare număr de persoane expuse riscului de inundații, urmată de Franța și Țările de Jos. În 2023, o treime din rețeaua fluvială a continentului a depășit pragurile de inundații „înalte”.
În lume, riscul de inundații extreme continuă să crească pe măsură ce urbanizarea rapidă și schimbările climatice își fac simțită prezența. Majoritatea persoanelor expuse trăiesc în Asia de Sud și de Est. În Europa, dacă nu se iau măsuri de adaptare și temperaturile cresc la 3 grade Celsius, inundațiile ar putea produce pagube de 48 de miliarde de euro pe an până în 2100.