Reclamă
Reclamă

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), prin proiectul național de conștientizare #SigurantaOnline, au emis o serie de recomandări esențiale pentru utilizatorii din România, menite să protejeze datele personale și financiare în sezonul estival.

Potrivit unui comunicat de presă al DNSC, transmis marți către Agerpres, utilizatorii sunt sfătuiți să verifice site-urile web înainte de a face rezervări. „Înainte de a introduce date sensibile pe un site web, verificați dacă site-ul este legitim. Căutați simbolul în formă de lacăt în bara de adrese și asigurați-vă că adresa URL începe cu ‘https’. De asemenea, puteți verifica recenziile site-ului web pe internet pentru a vedea dacă alți utilizatori au avut experiențe pozitive sau negative,” se arată în comunicat.

În plus, DNSC sugerează alegerea unei agenții de turism de încredere pentru planificarea vacanței. Experții atrag atenția asupra ofertelor de vacanță care par „prea bune ca să fie adevărate”, subliniind că infractorii cibernetici folosesc adesea oferte irezistibile pentru a atrage victimele și a le fura banii sau informațiile personale. „Fiți sceptici față de ofertele care promit cazare de lux la prețuri foarte mici sau excursii gratuite”, îndeamnă specialiștii în securitate cibernetică.

Reclamă

Alte recomandări includ evitarea link-urilor primite din surse necunoscute prin e-mail, SMS sau social media, și evitarea completării datelor personale sau bancare prin intermediul acestora.

Folosirea autentificării în doi pași este încă o măsură de securitate esențială. „Când faceți rezervări online, utilizați o metodă de plată sigură. Asigurați-vă că aveți activată autentificarea în doi pași prin utilizarea a două elemente din următoarele categorii: ceva ce cunoști (cod PIN, parolă), ceva ce deții (telefon mobil verificat prin parola transmisă prin SMS) și ceva ce îți aparține (amprenta, recunoașterea facială),” spune comunicatul.

Utilizatorii sunt sfătuiți să își protejeze dispozitivele electronice prin instalarea de software antivirus și anti-malware actualizat și să utilizeze parole puternice pentru accesarea conturilor online. Se recomandă, de asemenea, evitarea utilizării rețelelor Wi-Fi publice pentru accesarea informațiilor sensibile și, dacă este necesar, utilizarea unei conexiuni VPN sau a unui hot-spot wireless personal.

„Rețelele WI-FI publice pot fi nesigure, așa că evitați să le utilizați pentru a accesa informații sensibile, cum ar fi contul bancar sau cardul de credit. Dacă trebuie să utilizați o rețea Wi-Fi publică, utilizați o conexiune VPN (rețea privată virtuală) sau vă puteți configura propriul hot-spot wireless.

Alocați-vă timp pentru a examina activitatea bancară și verificați tranzacțiile suspecte. Dacă depistați ceva ciudat la ATM, nu mai folosiți acel aparat, nu permiteți fotocopierea cardului și acoperiți ecranul ATM-ului când introduceți PIN-ul. Nu postați informații despre vacanța dvs. pe rețelele de socializare și evitați partajarea locaţiei public. Revizuiți setările de confidenţialitate pe conturile de social media. Infractorii cibernetici pot folosi aceste informaţii pentru a vă fura identitatea sau pentru a comite alte infracţiuni,” mai precizează DNSC.

În cazul în care sunteți victima unei fraude online, raportați imediat autorităților prin depunerea unei plângeri la Poliție și informați Directoratul Național de Securitate Cibernetică prin telefon la numărul 1911 sau prin e-mail la alerts@dnsc.ro, contribuind astfel la prevenirea unor astfel de incidente în viitor.

Proiectul național de educație digitală #SigurantaOnline, inițiat de Poliția Română, DNSC și ARB, oferă cele mai bune practici de securitate cibernetică și poate fi accesat pe platforma sigurantaonline.ro pentru a preveni frauda informatică.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro