Reclamă

În perioada februarie – iulie 2022 are loc recensământul populației. În România, recenzarea populației a început de luni, 14 martie, și se va desfășura în același timp și în celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Acțiunea ar fi trebuit să aibă loc în 2021, însă s-a amânat din cauza pandemiei. Este pentru prima dată când recensământul populației României și al locuințelor se realizează online, iar din acest motiv unele persoane pot întâmpina dificultăți mari la completarea chestionarului.

Cine trebuie să declare proprietatea?

În această perioadă are loc un nou recensământ în România, primul în cadrul căruia cetățenii se pot autorecenza online. Evident, unii români au fel și fel de nelămuriri. De exemplu, cine trebuie să declare caracteristicile locuinței: chiriașul sau proprietarul.
Sursa: Social Media
Această întrebare a fost lămurită chiar de către președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei.
„O întrebare frecventă a fost legată de ce să scrie la locuinţă în situaţia în care este chiriaş: cine trebuie să o declare, proprietarul sau chiriaşul? Chiriaşul este cel care trebuie să declare caracteristicile locuinţei respective. Ba mai mult, nu există nicio relaţie între proprietarul locuinţei respective şi cel care locuieşte efectiv în clădirea respectivă”, a afirmat Tudorel Andrei, într-o conferință de presă.

„Evident că dacă cineva ar fi interesat să afle date privind valoarea, impozitul, se poate adresa la DITL (Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, n.r.), dar în niciun caz datele (culese la recensământ, n.r.) nu pot fi folosite pentru impozitare sau în alte scopuri decât cele statistice. (…) Nimeni nu impozitează pe baza datelor culese la recensământ. În statistică, niciodată datele nu sunt folosite în alte scopuri decât cele statistice.

Cel mai bun exemplu: să vină o persoană care a participat la recensămintele 1992, 2002, 2011, şi să spună că datele persoanei sau gospodăriei respective au fost date la Fisc. Dacă există, eu unul plec din această instituţie. Vă asigur că aşa ceva nu se întâmplă. Datele au intrat în statistică şi nu au mai ieşit niciodată la nivel individual. În statistică există nişte reguli foarte stricte. (…) Vrem din 2024 să calculăm an de an populaţia rezidentă până la nivel de localitate”, a mai explicat Tudorel Andrei.

Conform președintelui Institutul Național de Statistică, datele culese în timpul acestui recensământ nu vor fi trimise la ANAF și nici către alte instituții, acestea fiind folosite strict în scopuri statistice.

 Câţi români au completat chestionarele online în primele două săptămâni?

La doar două săptămâni de la începerea campaniei de autorecenzare, Institutul Naţional de Statistică a anunţat primele date cu privire la numărul celor ce şi-au introdus datele în sistem.

Aproape 1,5 milioane de chestionare au fost completate online de la începerea campaniei. Potrivit INS, au fost înregistrate în primele două săptămâni 1.472.305 chestionare completate online.
Cele mai multe au fost completate în București, 156.094.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro