Recalcularea pensiilor poate aduce beneficii considerabile unor categorii de pensionari, care au muncit mulţi ani şi în condiţii grele. Potrivit unui model prezentat de newsweek.ro, o parte din aceşti pensionari ar putea ajunge la o pensie de 6.000 de lei începând cu 1 septembrie 2024.
La data menţionată, 1 septembrie 2024, se va efectua recalcularea pensiilor. Într-un grup de pensii, un pensionar a fost prezentat ca exemplu, având o perspectivă de a primi o pensie de 6.000 de lei după această recalculare.
În conformitate cu formula de recalculare, se iau în considerare anii contributivi – în acest caz, 33 de ani. În plus, pensionarul în cauză a muncit în condiţii grele timp de 6 ani şi 9 luni. Astfel, calculul final arată că pensionarul în cauză a muncit în total 40 de ani.
Anii lucraţi după pensionare
Dacă un pensionar continuă să lucreze după ce a obţinut deja pensia, anii lucraţi după pensionare sunt scăzuţi din totalul anilor de muncă. De exemplu, în cazul acestui pensionar, care are deja 40 de ani de muncă, dar a lucrat un an şi după pensionare, calculul final este de 40 – 1 = 39 ani.
Punctele de stabilitate joacă un rol important în recalcularea pensiilor. Acestea sunt obţinute folosind o formulă specifică, care este 5 X 0,5 + 5X 0,75 + 4 X1. În cazul pensionarului discutat, punctele de stabilitate sunt în valoare de 10,25.
Calculul final al pensiei
Punctele obţinute pe baza anilor contributivi şi a punctelor de stabilitate sunt adăugate punctelor de contributivitate de pe talonul de pensie. În cazul pensionarului prezentat ca exemplu, acesta are 66,40755 puncte pe talonul de pensie la care se adaugă punctele de stabilitate, ajungând la un total de 76,65755 puncte.
Pensia se calculează în funcţie de formula Puncte X VPR (valoarea punctului de referinţă). În conformitate cu noua lege a pensiilor, valoarea punctului de referinţă este de 81 de lei. Astfel, calculul final arată că pensia acestui pensionar ar fi de 6.203 lei.
Impozitarea pensiei şi pensia netă
Conform legii, pensiile care depăşesc suma de 2.000 de lei sunt impozitate cu 10%. În cazul pensionarului prezentat ca exemplu, pensia netă finală este de 5.800 de lei, după ce a fost aplicată impozitarea.
Formula de recalculare a pensiilor este următoarea: VPR x Numărul total de puncte. Valoarea punctului de referinţă (VPR) este de 81 de lei conform noii legi a pensiilor. Numărul total de puncte este calculat pe baza punctelor contributivităţii, punctelor de stabilitate şi punctelor perioadelor asimilate şi necontributive.
Calculul punctelor
Conform legii, persoanele care au muncit în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, în condiţii deosebite sau speciale, beneficiază de un număr suplimentar de puncte. Acestea sunt acordate în funcţie de perioada petrecută în aceste locuri de muncă. De exemplu, se acordă 0,25 puncte pentru fiecare lună lucrată în grupa a II-a de muncă sau în condiţii deosebite şi 0,50 puncte pentru fiecare lună lucrată în grupa I de muncă sau în condiţii speciale.
Punctele de stabilitate
Punctele de stabilitate se acordă pentru a stimula pensionarii să rămână mai mult timp în muncă. Acestea se acordă în funcţie de perioada de rămânere în muncă după o anumită vârstă.
De exemplu, se acordă 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 de rămânere în muncă, inclusiv, 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35, inclusiv, şi 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40 ş.a.m.d.