Rebelii din gruparea M23 au preluat controlul orașului Goma, din provincia Nord-Kivu, Republica Democratică Congo, într-o situație critică ce implică și câteva zeci de mercenari români. Acești mercenari, parte a unei armate private administrate de Horațiu Potra, sunt blocați în zonă, conform informațiilor obținute de PressOne.
Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) a comunicat că „are în atenție” situația cetățenilor români blocați în provincia Nord-Kivu, menționând că familiile acestora au solicitat asistență consulară. MAE a subliniat că conflictul din regiune este caracterizat de o „evoluție dinamică și imprevizibilă”, iar situația de pe teren „este extrem de volatilă și periculoasă”.
Sursele PressOne menționează că situația mercenarilor este complicată, având în vedere relația tensionată cu trupele sud-africane de menținere a păcii. În acest context, armata privată a lui Horațiu Potra operează independent. Printre mercenarii blocați se numără rezerviști din structurile de forță românești – Jandarmerie, Poliție, și trupe de operațiuni speciale -, dar și civili. Patru români și-au pierdut viața în 2024 din cauza atacurilor rebelilor M23.
Un clip video postat pe rețeaua de socializare X sugerează că mercenarii români s-au refugiat într-o bază ONU. Între timp, în Goma, sunete de focuri de armă continuau să se audă luni dimineață, indică surse Reuters.
Rebelii M23 au cerut soldaților congolezi să se predea, cu cel puțin 100 de soldați care ar fi făcut deja acest lucru, conform informațiilor Reuters. Situația a atras atenția Consiliului de Securitate al ONU, care a cerut duminică încheierea conflictului ce a generat una dintre cele mai mari crize umanitare din lume. În plus, atât experții ONU, cât și guvernul din Congo acuză Rwanda de sprijinirea grupării M23, inclusiv prin suplimentarea trupelor și a armamentului.