Reclamă

Într-o ofensivă fulgerătoare, forțele rebele au recucerit orașul Alep din Siria, punând presiune pe regimul președintelui Bashar al-Assad. Această mișcare surprinde la opt ani după ce armata siriană, cu sprijinul Rusiei, a reușit să preia controlul asupra orașului în urma unor bombardamente masive. Conflictul din Siria, considerat de mult timp înghețat, este acum din nou în centrul atenției internaționale.

Forțele rebelilor, conduse de grupul jihadist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), au lansat ofensiva acum o săptămână, anunțând cucerirea unei baze militare și a 15 sate din provincia Alep. Cele mai recente rapoarte arată că HTS controlează drumul ce leagă Damascul de Alep, izoland semnificativ orașul. În timp ce Rusia a început să bombardeze pozițiile rebelilor, luptătorii HTS au ajuns rapid la marginea Alepului și au reușit să ocupe orașul.

În efortul de a răspunde, armata siriană trimite întăriri și echipamente în provincia Hama, sperând să respingă avansul rebelilor. Potrivit lui Haid Haid, un analist sirian, „Assad este extrem de vulnerabil”, pe măsură ce regimul său încearcă să mobilizeze forțele și aliații pentru a combate ofensiva rebelă.

Pe lângă provocările militare, Siria se confruntă și cu o economie prăbușită, slăbită de sancțiuni internaționale și instabilitate financiară regională. Jihad Yazigi, un expert în economie, subliniază că regimul Assad nu a făcut prea puține eforturi pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale cetățenilor săi, ceea ce a dus la creșterea nemulțumirii printre toate straturile sociale ale societății siriene.

Ofensiva HTS, deși nu este în mod necesar susținută direct de Turcia, ar putea favoriza interesele Ankara în viitoarele negocieri cu Siria. Malik al-Abdeh, un analist sirian, afirmă că Assad ar putea fi forțat să accepte compromisuri diplomatice, chiar dacă până acum s-a opus oricărei înțelegeri cu opoziția.

Recuperarea Alepului de către rebelii HTS confirmă dificultățile continue ale lui Bashar al-Assad de a menține controlul într-o Sirie slabă economic și instabilă politic. Cu susținerea tradițională a aliaților cum sunt Rusia și Iranul în scădere, regimul de la Damasc se află acum într-o poziție fragilă, nevoit să facă față uneia dintre cele mai mari provocări de la declanșarea războiului civil.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro