Numele său este Ioana, iar clipele prin care trece nu sunt chiar uşoare. Aceasta nu a mai fost la controalele medicale specifice pe timpul sarcinii, încă de pe data 3 martie. Este însărcinată în 37 de săptămâni şi are risc de naştere prematură.

După multe căutări, din cauză că Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” este închis, la fel şi clinicile private din jur, viitoarea mamă a fost nevoită să călătorească cinci ore până în Bistriţa ca să poată găsi o clinică pentru controalele de rutină, ţinând cont că are sarcină de mare risc.

Povestea Ioanei

„Au fost denumite câteva spitale care pot să preia cazurile de urgenţă, dar acestea nu mai fac faţă, dar urgenţe însemnând doar atunci cânt ţi se declanşează naşterea. Nu suntem primite nicăieri în ţară deoarece provenim din judeţul Suceava, un judeţ cu cele mai multe cazuri de infestări, de coronavirus, aşadar suntem priviţi ca şi cum am fi ciumaţii ţării, iar autorităţile nu au luat nicio măsură, ne-au sugerat să naştem acasă, să căutăm moaşe care să poată să ne ajute”, a povestit Ioana.

Femeile gravide din Suceava se tem pentru viaţa lor

„Rugăm autorităţile să ia o măsură, să redeschidă maternitatea, dacă acest lucru nu este posibil rugăm să denumească o altă maternitate care să preia toate cazurile gravidelor din Suceava”, mai spune Ioana.

Naşterea la domiciliu poate produce un deces

„Această decizie eu am luat-o destul de devreme, aveam toate controalele medicale la zi, analizele, ceea ce în această perioadă nu mai este posibil pentru multe gravide. Ce le-aş spune gravidelor de azi care se gândesc la naşterea acasă, le-aş spune că le înţeleg perfect, dar le-aş spune că nu este o decizie pe care să o ia în pripă, de frică, este o decizie de viaţă şi de moarte. Cea mai bună decizie este să meargă să nască la spital”, a declarat preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, Ana Măiţa.

Femeile gravide din Suceava sunt redirecţionate însă spre alte spitale, precum cel din Fălticeni, Rădăuţi, Botoşani sau Iaşi. Problema este că şi în Rădăuţi, din lipsă de personal şi pentru a proteja pacienţii, medicii au restrâns activitatea cu publicul, dacă problemele nu sunt unele de maximă urgenţă.