Reclamă

Premierul Marcel Ciolacu a cerut Curții Constituționale a României (CCR) să prezinte rapid motivarea deciziei definitive prin care Diana Șoșoacă a fost scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. „Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Șoșoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege și de a fi ales”, a declarat Ciolacu, subliniind importanța dreptului de a candida și de a fi ales.

Ciolacu a adăugat că o motivare clară și rapidă este esențială pentru a nu transforma această hotărâre într-o vulnerabilitate pentru sistemul democratic din România. El a sugerat că, fără argumente legale și constituționale puternice, decizia ar putea genera o discuție serioasă despre o reformă a Curții Constituționale.

Reacții au venit și din partea altor personalități politice. Fostul secretar general adjunct al NATO și candidat independent la prezidențiale, Mircea Geoană, a menționat că, deși decizia CCR poate avea acoperire constituțională, efectele sale sunt antidemocratice. „Decizia nu este sănătoasă pentru democrația noastră”, a afirmat Geoană.

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a evitat să comenteze direct hotărârea CCR, insistând că acestea trebuie respectate. „Românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat”, a subliniat Ciucă, avertizând asupra pericolului centralizării puterii de către PSD. El a scris pe Facebook că românii nu vor permite PSD să preia întreaga putere politică și economică.

Elena Lasconi, președintele USR, a reacționat și ea, considerând decizia CCR un „vis împlinit” pentru Marcel Ciolacu, dar a subliniat că dreptul unei femei de a participa în politica nu trebuie îngrădit, chiar dacă are opinii divergente de ale sale.

George Simion, liderul AUR, a afirmat că drepturile constituționale de a candida și de a fi ales trebuie apărate, solicitând așteptarea motivării CCR. „Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales”, a scris Simion pe Facebook, exprimându-și îngrijorarea față de precedentul creat de decizia Curții.

Curtea Constituțională a României a emis un comunicat oficial sâmbătă seară, confirmând că a admis contestațiile formulate de Amalia Bellantoni și Mihai Gheorghe Ursa, anulând astfel hotărârea Biroului Electoral Central care permitea înregistrarea candidaturii și semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale din 2024.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro