Reclamă
Reclamă

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că manelele se potrivesc „ca o nucă pe un perete” la evenimente culturale și că aducerea lor „pe scene înalte” este caracteristică unei societăți „care se dă în spectacol”.

„Maneaua (turcă, ‘mani’ – importată, degradată, puternic etnicizată, a cărei originalitate supurează exclusiv din torturarea limbii române și din imaginarul grotesc al textierilor) e invitată uneori, în accese de milă ideologică care ratează mereu realitatea, direct din rafinata bătătură a petrecerilor lăutărești pe scene înalte, chiar ‘culturale’, unde se pliază adecvat – ca o nucă pe un perete – la conținutul evenimentului parazitat,” a scris Bănescu joi, într-o postare pe Facebook.

Comentariul său a venit după incidentul de miercuri seară, de la concertul Coldplay, în care un cântăreț de manele invitat pe scenă a fost huiduit de zeci de mii de oameni din tribune.

Reclamă

Bănescu a continuat criticile: „Ceva caracteristic societății care se dă în spectacol și al cărei nivel cultural culminează în idolatrizarea extatică a divertismentului bășcălios, cu ‘dujmanii’ nemilos. Aceeași societate votează dezinvolt, pentru că i se pare cool, strâmbii, pociții și impostorii loviți de delir ultranaționalist și antieuropean, adică antinațional. ‘Patriotism’ zgomotos și bine remunerat. Manelizat.”

În concluzie, Bănescu a subliniat că percepția manelelor în context cultural este negativă și că prezența acestora pe scene importante este un indicator al nivelului cultural al societății.

Postarea lui Vasile Bănescu a atras atenția publicului, generând numeroase reacții în mediul online. Reacțiile au variat de la susținere fermă a punctului de vedere exprimat, până la critici asupra atitudinii Patriarhiei față de un gen muzical popular.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro