Fostul președinte prorus al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, a reacționat joi la declarațiile premierului român Marcel Ciolacu care susține unirea Republicii Moldova cu România.

Dodon a afirmat pe rețelele de socializare că dreptul demnitarilor români de a-și dori unirea se termină „acolo unde încep drepturile și libertățile moldovenilor”. El a subliniat importanța păstrării statalității și identității moldovenești, menționând că, deși moldovenii sunt prieteni și frați cu românii, este important să se respecte suveranitatea și autonomia fiecărei țări.

Marcel Ciolacu, premierul României, a declarat într-o intervenție pentru media de la București că susține ideea unirii Republicii Moldova cu România, invocând interese comune și legături istorice. Ciolacu a argumentat că Republica Moldova este sustenabilă datorită sprijinului românesc, abordând ideea unirii ca o cale de a consolida relațiile dintre cele două state și de a face față provocărilor comune.

Comentariile lui Igor Dodon și Marcel Ciolacu intervin într-un moment în care relațiile dintre România și Republica Moldova se află sub lupa comunității internaționale, fiind influențate de discuțiile privind integrarea europeană și suveranitatea națională. Pozițiile exprimate de cei doi lideri reflectă diferențele de viziune asupra viitorului relațiilor dintre cele două țări vecine și subliniază complexitatea dialogului în contextul actual geopolitic.