Guvernul britanic a luat poziție în contextul dezbaterilor generate de noua lege împotriva infracțiunilor motivate de ură din Scoția, afirmând că autoarea J.

K. Rowling, critică a acestei legi, nu ar trebui arestată pentru exprimarea convingerilor sale privind persoanele transsexuale. Rowling, recunoscută pentru activitatea sa feministă, a testat limita noii legislații printr-o serie de postări pe platforma X.

Premierul scoțian Humza Yousaf a apărat legea, subliniind că aceasta protejează împotriva valului de ură, în timp ce premierul britanic Rishi Sunak și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul negativ asupra libertății de exprimare. Federația Polițiștilor din Scoția a ridicat, de asemenea, probleme legate de implementare în contextul resurselor limitate.

Legea, care include protecții legate de vârstă, handicap, religie, orientare sexuală și identitate de gen, a stârnit controverse, în special în legătură cu spațiile destinate exclusiv femeilor și libertatea de exprimare. Ministrul pentru victime și siguranța comunității din Scoția, Siobhan Brown, a menționat că aplicarea legii rămâne la discreția polițiștilor.

Noua legislație a fost criticată și pentru că nu protejează femeile ca grup specific, deși guvernul de la Edinburgh explorează reforme separate împotriva misoginiei. Tentative anterioare de extindere a drepturilor comunității trans în Scoția au fost blocate de Londra.

J.K. Rowling a subliniat potențialul abuziv al legii, menționând cu ironie că așteaptă să fie arestată pentru postările sale. Aceasta marchează un moment semnificativ de dezbatere privind echilibrul între libertatea de exprimare și protecția împotriva urii.