Ambasadorul Arabiei Saudite în Marea Britanie, prințul Khalid bin Bandar al Saud, a dezvăluit noi detalii privind reacția țării sale la asasinarea jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi. În cadrul podcastului Power Play de la POLITICO, ambasadorul a respins evaluările serviciilor de informații americane, conform cărora liderii saudiți poartă responsabilitatea pentru asasinat.
Ambasadorul a subliniat că persoanele pe care regimul saudit le consideră responsabile sunt încă în viață și a declarat: „Doar pentru că o estimare a serviciilor de informații din Statele Unite a decis ceva … știți, agențiile de informații din întreaga lume se pot înșela”.
Un raport CIA din 2021 a concluzionat că prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a aprobat operațiunea care a dus la moartea lui Khashoggi. Cu toate acestea, Khalid bin Bandar al Saud a insistat că „ordinul de ucidere nu a fost o instrucțiune venită de sus”, comparând situația cu cea a Israelului, despre care a afirmat că ar avea un istoric mai nefavorabil privind asasinatele comise de stat.
Diplomatul saudit a descris moartea lui Khashoggi ca „o crimă îngrozitoare – o pată pe țara noastră, nu doar pe guvern, ci pe fiecare saudit de acolo”, negând orice implicare a monarhului saudit. El a recunoscut că incidentul a generat discuții despre sistemul judiciar saudit și a ripostat împotriva criticilor organizațiilor de drepturile omului privind lipsa de transparență și responsabilitate.
„Poate că nu avem la fel de multă transparență [ca] alte națiuni, dar avem un proces corect”, a afirmat ambasadorul. El a subliniat că sistemul juridic saudit „se schimbă și evoluează” și că asasinatul, ca eveniment, a determinat regatul să revizuiască modul în care se desfășoară procesele legale.
Ambasadorul a menționat că o încercare inițială de a impune pedeapsa cu moartea a fost anulată și nu se cunosc prea multe detalii despre soarta celor găsiți vinovați de implicare în asasinat.