Reclamă
Reclamă

Conflictul în curs dintre Israel și Hamas are potențialul de a afecta semnificativ creșterea economică și inflația din Zona Euro. Presiunile asupra prețului energiei trebuie să fie gestionate pentru a evita consecințe negative. Aceasta este concluzia băncii americane Goldman Sachs, conform informațiilor transmise de CNBC.

Impactul asupra economiei europene

Ostilitățile în desfășurare pot afecta economiile europene prin reducerea comerțului regional, condiții financiare mai stricte, creșterea prețurilor la energie și scăderea încrederii consumatorilor. Acestea sunt concluziile analistului pentru economie europeană, Katya Vashkinskaya, într-o notă de cercetare publicată miercuri.

Există îngrijorări printre economiști că războiul s-ar putea extinde și ar putea implica Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul se atacă reciproc cu rachete, în timp ce Israelul continuă să bombardeze Gaza, ceea ce duce la pierderea unui număr mare de vieți civile și la agravarea crizei umanitare.

Cu toate că tensiunile pot afecta activitatea economică europeană prin reducerea comerțului cu Orientul Mijlociu, expunerea continentului este limitată. Zona Euro exportă aproximativ 0,4% din PIB către Israel și vecinii săi, în timp ce expunerea comercială a Regatului Unit este mai mică, de aproximativ 0,2% din PIB.

Reclamă

Condițiile financiare mai stricte pot afecta creșterea economică și pot înrăutăți impactul existent asupra activității economice, din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor, atât în zona Euro, cât și în Regatul Unit, conform CNBC.com.

Impactul asupra prețurilor petrolului și gazelor

Cel mai important impact potențial al tensiunilor asupra economiei europene este legat de piețele de petrol și gaze. Potrivit lui Vashkinskaya, de la izbucnirea conflictului, piețele de mărfuri au înregistrat o volatilitate crescută, iar prețurile petrolului Brent și gazelor naturale europene au crescut cu aproximativ 9% și, respectiv, 34% la vârf.

Echipa de analiști pentru mărfuri a Goldman Sachs a evaluat mai multe scenarii negative în care prețurile petrolului ar putea crește cu între 5% și 20% peste valoarea de referință, în funcție de severitatea șocului de aprovizionare cu petrol.

Războiul dintre Israel și Hamas va afecta economia Zonei Euro. Analiză dezastruoasă
Israeli soldiers patrol following a mass-infiltration by Hamas gunmen from the Gaza Strip, in Sderot, in southern Israel, October 11, 2023. REUTERS/Violeta Santos Moura

De obicei, o creștere persistentă de 10% a prețului petrolului reduce PIB-ul real al zonei Euro cu aproximativ 0,2% după un an și crește prețurile de consum cu aproape 0,3 puncte procentuale în același interval de timp. Efectele similare se observă și în Marea Britanie.

Cu toate acestea, pentru ca acest efect să apară, prețurile petrolului trebuie să rămână constant ridicate, ceea ce este deja incert, deoarece prețul petrolului Brent a revenit aproape la nivelurile anterioare conflictului, la sfârșitul lunii octombrie.

Evoluția prețului gazelor reprezintă o provocare mai acută, deoarece creșterea prețului este determinată de o reducere a exporturilor globale de GNL (gaz natural lichefiat) din zăcămintele de gaze israeliene, iar piața actuală de gaze este mai puțin capabilă să facă față șocurilor negative de aprovizionare.

Impactul asupra încrederii consumatorilor

Încrederea generală a consumatorilor reprezintă un canal potențial prin care tensiunile se pot răspândi în economia europeană. Goldman Sachs subliniază că zona Euro a suferit o deteriorare semnificativă în urma invaziei Rusiei în Ucraina în martie 2022.

Cu toate acestea, nu s-a observat același efect în timpul tensiunilor anterioare dintre Israel și Hamas. Cu toate acestea, măsura incertitudinii legate de conflict, bazată pe știri, a atins cote record în octombrie.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro