În weekend, Rusia a suspendat un acord care a permis Ucrainei să exporte cereale .

 Moscova a susținut că a suferit un atac cu drone în Sevastopol, un mare oraș-port din Crimeea, forțând-o să renunțe la acord. Potrivit rapoartelor, acordul a permis deja exportul a aproximativ nouă milioane de tone de cereale ucrainene.

„Partea rusă suspendă participarea la implementarea acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Uniunea Europeană a cerut duminică Rusiei să-și anuleze decizia de a se retrage dintr-un acord cu cereale intermediat de ONU, o mișcare care a subminat eforturile de a atenua o criză alimentară globală și că Ucraina a spus că Moscova a planificat cu mult timp înainte.

Este clar că eforturile de război ale Rusiei în Ucraina s-au oprit și că Moscova a trecut la un război economic și de infrastructură pe scară largă menit să -i facă pe ucraineni să sufere în timpul iernii.

Acesta este conceput doar ca un război de uzură pentru a slăbi și teroriza Ucraina. Utilizarea dronelor în stil iranian, de exemplu, este o modalitate prin care Rusia poate folosi o armă ieftină pentru a viza infrastructura și civilii ucraineni.

Sursa: Social media

Moscova pare să fi renunțat la orice pretenție de a câștiga un război cu Ucraina și, în schimb, preferă un impas care va forța Ucraina să lupte cu restul războiului pe propriul teritoriu. Acesta a fost același model pe care Rusia l-a perfecționat în alte conflicte, în special în Georgia.

În timp ce Occidentul poate continua să furnizeze arme și muniții, nu este clar dacă poate compensa pierderile economice și de infrastructură.

Scopul Moscovei pare să fie acum să împingă Occidentul într-un fel de înțelegere în care Occidentului și Ucrainei li se va cere continuu să negocieze asupra zonelor pe care Moscova le-a anexat ilegal. Dacă Occidentul intră în discuții, acest lucru ar legitima războiul Rusiei.

Pe de altă parte, Occidentul este descris de Moscova ca nefiind „pro-pace” dacă nu intră în discuții. Este în avantajul Rusiei că lunile grele de iarnă se apropie, iar Europa se confruntă cu inflația în creștere și deficitul de energie.

Cazurile recente ale Rusiei care vizează infrastructura ucraineană folosind drone și suspendă acum acordul cu cereale, încurajând în același timp Turcia să devină un hub energetic, par a fi calea Rusiei de a trece la un război economic larg răspândit.

Rusia a încercat deja să mobilizeze China și alte țări pentru cauza sa economică, iar Moscova a jucat un rol cheie în reuniunile conferințelor SCO și CICA din Asia Centrală. Pe măsură ce războiul intră în lunile sale de iarnă, acesta va fi un test major pentru strategia Moscovei.

Dacă Rusia iese din iarnă într-o poziție mai bună, acest lucru îl va asigura pe președintele rus Vladimir Putin că alegerea sa de a provoca Occidentul a fost corectă.

Dacă Occidentul și Ucraina pot ocoli această rundă de război economic și de infrastructură, atunci se va dovedi că Occidentul nu poate ajuta doar Ucraina să-i împingă pe ruși înapoi folosind muniții, ci și pe frontul economic.