Reclamă

Un război comercial între Europa și Statele Unite este descris ca fiind „foarte probabil” în mandatul președintelui Donald Trump, conform unei funcționare de rang înalt de la Banca Centrală Europeană (BCE). Aceasta a subliniat posibilele consecințe negative asupra activității economice și prețurilor, iar îngrijorarea este împărtășită și de companiile americane care operează în Europa, conform unui sondaj recent publicat.

Taxele vamale au jucat un rol esențial în comunicarea lui Donald Trump, care va prelua funcția de președinte, iar astfel izbucnirea unui război comercial este considerată foarte probabilă, a declarat Isabel Schnabel, membră în Board-ul Executiv al BCE, într-un interviu pentru canalul de YouTube Finanztip, conform News.ro și AFP.

Donald Trump intenționează să introducă taxe vamale de 25% asupra produselor din Mexic și Canada, invocând motive legate de lupta împotriva drogurilor și imigrației. În cazul Chinei, țintită deja în primul său mandat, președintele ar putea spori taxele cu 10%. Germania, cu cel mai mare excedent comercial cu Statele Unite din zona euro, se află și ea în vizorul acestor măsuri.

Aceste taxe ar putea determina o creștere a prețurilor în zona euro, dacă Uniunea Europeană răspunde cu măsuri de retorsiune, ducând la creșteri ale prețurilor la import, conform lui Isabel Schnabel. Ea a mai avertizat că incertitudinea economică actuală frânează consumul și investițiile și că, de regulă, taxele vamale cauzează pierderi de prosperitate pe plan mondial.

Deși globalizarea a adus beneficii economice, politicile comerciale anticipate ale președintelui Trump ar putea inversa o parte din aceste câștiguri. Totuși, în ciuda contextului amenințător, BCE merge înainte cu ținta de inflație de 2%, mentțe Isabel Schnabel, iar banca centrală are în vedere să continue scăderea dobânzilor, dacă este necesar.

Potrivit unui sondaj realizat de AmCham EU, nouă din zece firme americane active în Europa anticipează o înrăutățire a relațiilor economice transatlantice, pe fondul politicilor comerciale așteptate de la Donald Trump. Dintre cele 58 de companii americane membre incluse în studiu, 84% consideră că taxele și politica comercială sunt prioritare pentru cooperarea transatlantică.

În contextul actual, Camera de Comerț Americană în Uniunea Europeană a raportat că două treimi dintre aceste firme sunt preocupate de impactul politicilor americane asupra afacerilor lor în Europa, multe fiind favorabile acordului de climă de la Paris, care este pus sub semnul întrebării de către administrația Trump.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro